Vaste of variabele rentevoet, welke optie kies je voor een zo voordelig mogelijke vastgoedlening?

Deze vertaalde inhoud wordt aangeboden door Simulationpret.be, het kredietvergelijkingsportaal.

De rente van een hypothecair krediet kan afhangen van twee criteria: de vaste en de variabele rentevoet. Maar welke kies je?

De vaste rentevoet

Een vaste rentevoet betekent dat de rentevoet gedurende de hele looptijd van de lening dezelfde blijft. Om dit tarief te bepalen, worden een aantal elementen in aanmerking genomen. Deze omvatten je situatie en de duur van de lening. Het JKP houdt rekening met de verzekeringspremie, de verzekeringskosten en de kosten gelinkt aan de lening.

Zo zal de debetrentevoet voor een lening van 80% van het totaalbedrag of minder 2,02% bedragen voor een lening met een looptijd van 10 jaar; 2,43% als de lening minstens 15 jaar loopt; 2,49% als ze 20 jaar duurt; 2,72% als ze 25 jaar duurt en 3,47% voor een lening met een looptijd van 30 jaar.

Belangrijk: om te weten te komen hoeveel je hypotheek je zal kosten, zal de kredietverstrekker je een aflossingstabel geven. Om je aflossingstabel te berekenen, raadpleeg je dit kredietsimulatiehulpmiddel.

Het variabele tarief

In tegenstelling tot de vaste rentevoet wordt de variabele rentevoet bepaald op basis van het bedrag van de lening, de looptijd, de geldende rentetarieven, je financiële situatie en de referentie-index die door het Federale agentschap van de Schuld bepaald wordt. Bij een herziening wordt deze index vergeleken met de referentie-index van dat moment.

Een variabele rentevoet betekent dat die periodiek herzien wordt op basis van de wettelijke formule. In België heb je de keuze tussen :

  • Een tarief dat jaarlijks herzien kan worden (1/1/1)
  • Een tarief dat om de drie jaar herzien kan worden (3/3/3)
  • Een tarief dat om de vijf jaar herzien kan worden (5/5/5)
  • Een tarief dat de eerste keer na tien jaar en dan om de vijf jaar herzien kan worden (10/5/5)
  • Een herziening de eerste keer na twintig jaar en daarna om de vijf jaar (20/5/5)

De debetrentevoet zal verschillen naar gelang van de quotiteit en de looptijd van de lening:

  • Lening met een looptijd van 10 jaar: als de quotiteit kleiner of gelijk is aan 80%, bedraagt de rente 1,95%; 2,25% voor een quotiteit tussen 81% en 90% en 2,87% als die tussen 91% en 100% is.
  • lening op 15 jaar: de tarieven worden respectievelijk 2,03%, 2,33% en 3,09%.
  • lening op 20 jaar: de rentes bedragen 2,07%; 2,37% en 3,24%.

Opgepast, naast de rente kan je nog andere kosten verwachten: administratiekosten, notariskosten en aankoopkosten (die samen ongeveer 15% van de prijs van het pand bedragen). Vergeet niet hiermee rekening te houden in je financieringsplan.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

  1. Fiscale aftrek voor een hypothecaire lening
  2. Fiscale aftrek voor werken
  3. Hoe stel je een aankoopbelofte op?
  4. De vastgoedlening voor jongeren
  5. Woonkrediet in België: wat zijn de beste rentevoeten van het moment?
✨ Overweeg je om te investeren in vastgoed? Ontdek ons platform dat 100% gewijd is aan vastgoedinvesteringen in België en in het buitenland! Of je nu je portfolio wilt diversifiëren, passief inkomen wilt genereren of gewoon een goede kans wilt grijpen, onze website staat vol met opties die aansluiten bij jouw investeringsbehoeften. 🏢🔍 Duik nu in onze sectie gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen en vind de beste deals om je rendement op investering te maximaliseren! 🎯 🏦 💼