Installeer een
Elektrische laadpaal thuis of op het werk
Als particulier geniet je van een belastingvermindering van 15% van de kosten van het laadpaal (met een maximum van 1.750 euro). Voor bedrijven bedraagt de aftrek 150% van de kosten van het laadpaal.
Vul het formulier in om offertes te ontvangen.
Voordelen van een eigen laadstation
Comfortabel & snel opladen
Opladen via een gewoon stopcontact gaat heel traag. Een eigen laadpaal of laadstation heeft een veel hogere capaciteit, zodat je snel én veilig kan opladen.
Fiscaal aftrekbaar
Als particulier geniet je van een belastingvermindering van 15% van de kosten van het laadpaal (met een maximum van 1.750 euro). Voor bedrijven bedraagt de aftrek 150% van de kosten van het laadpaal.
Voordelig
Thuis opladen is goedkoper dan via een publiek laadpunt. Bovendien kan je de verbruikte stroom inbrengen voor terugbetaling door de werkgever.
Fiscale voordelen laadstations
Hoeveel kost een laadpaal?
Een betrouwbare laadpaal heb je vanaf 1200 € (model zonder load balancing). In de hogere prijsklasse vanaf 1500 €, heb je een hoogkwalitatief model met een capaciteit van 22 kW, inclusief geavanceerde opties zoals load balancing, split billing, ecoladen, monitoring via een app,…
Deze prijzen zijn indicatief, inclusief installatie en exclusief btw. Woningen ouder dan 10 jaar kunnen rekenen op een verlaagd btw-tarief van 6%.
Hoe lang duurt het opladen van een elektrische wagen?
Da’s het tweede grote voordeel van een driefasige aansluiting, naast het veiligheidsaspect: het opladen gaat minstens dubbel zo snel dan met een traditionele monofase – dat kan zeker 8 uur in beslag nemen. Met een driefasige aansluiting kan de wagen in 4 à 5 uur helemaal opladen. Met een uur opladen rij je een afstand tussen 70 en 100 km. De precieze oplaadtijd en het totale bereik is natuurlijk ook afhankelijk van het type elektrische auto en de batterij.
Met een snellaadpaal kunnen sommige elektrische wagens grotendeels opladen in een half uur. Maar die technologie is peperduur en absoluut onbetaalbaar voor particulieren – net als voor de meeste bedrijven.
Is elektriciteit duurder of goedkoper dan de klassieke brandstof, per gereden kilometer?
De meeste bronnen zeggen dat elektrisch rijden ongeveer de helft goedkoper is, in vergelijking met rijden op diesel of benzine. Zeker als je een dubbele elektriciteitsmeter hebt, want dan kan je voordeliger opladen ’s nachts. Vanaf 2022 zou het goedkopere nachttarief echter afgeschaft worden, maar het is nog koffiedik kijken hoe die omschakeling naar het nieuwe tariefsysteem precies zal verlopen. Sowieso ga je dan meer betalen.
Advies of een gratis offerte in 3 stappen
- 1
Laat vrijblijvend je contactgegevens achter
Vul gratis het formuliertje bovenaan deze pagina in. - 2
Max. 3 installateurs nemen contact met je op
Wij matchen je vraag met installateurs uit jouw regio. - 3
Ontvang gratis offertes
Kies vrijblijvend de installateur met beste aanbod.
Welk type laadpaal kiezen?
- Een elektrische wagen opladen via het gewone stopcontact (en zonder laadpaal) is aan het verdwijnen. Omdat het opladen langer duurt, het is minder veilig én het kost meer elektriciteit. Het gebruik van een eigen oplaadstation of wallbox wordt vandaag daarom aanbevolen door alle fabrikanten van elektrische auto's.
- Een enkelfasige laadpaal met 'dynamic load balancing' is vandaag de meest interessante optie voor wie een gemiddeld aantal kilometers aflegt. Via een laadpaal kan de elektrische wagen tot 50% sneller opladen. Via dit systeem vermijd je dat het elektrisch netwerk gaat overbelasten, als je bijvoorbeeld de wasmachine aanzet. De laadpaal kan het laden automatisch en in realtime gaan sturen, op basis van je verbruik en de meest gunstige elektriciteitstarieven.
- Via een driefasig oplaadsysteem kan je 3 tot keer zo snel opladen. Zo kan je in 3 à 6 uur de batterij volledig opladen. Driefasig opladen gebeurt middels een verzwaarde aansluiting op het elektriciteitsnet, en is geschikt voor de meest recente/sportieve elektrische modellen. Zo'n driefasig systeem brengt wel extra kosten met zich mee.
- Thuis de elektrische wagen opladen is ideaal voor eigenaars van zonnepanelen. Zeker nu de terugdraaiende teller voor zonnepanelen is afgeschaft en je best zoveel mogelijk zonnestroom zélf gaat verbruiken. Ook de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij wordt steeds interessanter!
- Conclusie: met een eigen laadpaal thuis gaat het opladen slim, snel & efficiënt. En je betaalt minder elektriciteitskosten!
Zij vonden een laadpaal-installateur via Jaimy:
Mike
EEKLO"Zelf ben ik niet zo technisch aangelegd, dus de moed zakte me wat in de schoenen bij de zoektocht naar een laadpaal. Ik wist niet of mijn huidige elektrische installatie zou volstaan voor het opladen van elektrische wagen. Gelukkig vond ik via Jaimy een installateur die me snel en accuraat kon adviseren!"
Jennifer
BRASSCHAAT"Elektrisch rijden is zalig! Maar onze elektriciteitsfactuur was dat iets minder, bij onze vorige hybride auto die je kon opladen via het gewone stopcontact. Nu hebben we een Tesla, met een eigen laadstation. Het gaat véél sneller, en we betalen véél minder elektriciteit. Erg tevreden van de installateur via Jaimy!"
Meer dan 30.000 tevreden klanten
Jaimy is dé Belgische referentie voor het vinden van een erkend vakman.
Vraag advies of een offerte