Dit is de eenvoudigste manier om de vloer van je huis goed te isoleren

Ongeïsoleerde vloeren zijn verantwoordelijk voor 7 tot 10% van het warmteverlies in het huis. Het isoleren van vloeren boven onverwarmde ruimtes levert dus een aanzienlijke energiebesparing op. Bovendien verhoogt het het comfort in huis. Gedaan met koude voeten!

Wanneer de onverwarmde ruimte toegankelijk is (zoals een kelder), is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing om de isolatie onder de bestaande steun te plaatsen (betonnen plaat, gewelven, enz.). "Zo vermijd je de ‘aanraking’ met bestaande vloerbedekkingen of technische installaties: verwarming, elektriciteit, sanitair enzovoort", zegt Marine Leroy, consultant bij de Guichet de l’Energie van Philippeville. "Het maakt het ook mogelijk om de massa van de bestaande plaat te gebruiken om warmte op te slaan, wat resulteert in tragere schommelingen in de binnentemperatuur in de geïsoleerde ruimte."

Pas op voor je hoofd!

Deze oplossing vermindert weliswaar de hoogte van de onverwarmde ruimte en vereist het verplaatsen of inbedden van de op het plafond geplaatste buizen om de isolatie op een lijn te kunnen plaatsen. "Vaak voorkomende oplossingen zijn het plaatsen van gelijmde of geschroefde isolatie op het bestaande plafond", zegt een expert.

Stijve isolatie (bv. houtvezelplaat, polystyreen….) of gespoten isolatie (bv. polyurethaan, cellulosevlokken….) moet worden gebruikt als de isolatie zichtbaar mag blijven. Is dit niet het geval, kan je voor er samengestelde panelen van stijve isolatie met een paneelafwerking kiezen (bv. planken, panelen, gipsplaat). Zit je met gewelven, dan kan de isolatie alleen met gespoten isolatie of isolerende bekleding – als de hoogte van de kelders voldoende is – een perfecte hechting en continuïteit van de isolatie mogelijk maken.

Welke dikte?

Niet moeilijk: hoe meer isolatie je in of op je vloer plaatst, hoe meer ze geïsoleerd is. De thermische weerstand van het materiaal heeft een eenvoudige afkorting: "R". Hoe groter de "R" is, hoe meer er geïsoleerd wordt. Als de beschikbare ruimte om de isolatie te installeren beperkt is, kies dan de meest efficiënte isolatie om de gewenste thermische weerstand "R" te bereiken.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼