Onderhoud van de ketel: om de 1, 2 of 3 jaar?

Met de extreme kou die ons momenteel overspoelt, ben je blij met je centrale verwarming. Maar is je ketel wel goed onderhouden? Indien ja, zal hij efficiënter en dus zuiniger zijn. Bovendien is ook een wettelijke verplichting…

In de winter worden loodgieters overspoeld door noodoproepen. Vaak voor problemen door een gebrek aan onderhoud, trouwens. En wanneer moet dat gebeuren, dat onderhoud?

In Vlaanderen: net als in België als geheel is in Vlaanderen een jaarlijks onderhoud verplicht voor alle olieketels. Voor gasketels is onderhoud om de twee jaar verplicht. Uiteraard mag alleen een erkende technicus deze opdracht uitvoeren.

In Wallonië: oliegestookte ketels moeten jaarlijks gekeurd worden, evenals hout-, pellet- en kolenketels. Gasgestookte toestellen moeten om de 3 jaar (vermogen minder dan 100kW) of om de 2 jaar (vermogen meer dan 100 kW) gekeurd worden. Een audit is ook verplicht voor verwarmingsinstallaties van meer dan 20 kW, ouder dan 15 jaar, voor alle soorten brandstof.

In Brussel moeten de eigenaars van een ketel hun ketel regelmatig laten controleren: om de drie jaar als hij op gas loopt of jaarlijks als hij op stookolie of een vaste brandstof loopt.

Bovendien moet elke 15 jaar oude ketel worden gecontroleerd worden, in het jaar ervoor of erna.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼