Een kleine windmolen bij jou thuis? “De feedback is heel slecht!”

Zijn zonnepanelen moeilijk te installeren bij jou? Dan is het ook mogelijk om een eigen windmolen neer te zetten… Een oplossing waar je toch best heel erg goed over nadenkt!

domestic wind turbine

Volgens de Vereniging voor de Promotie van Hernieuwbare Energieën (APERe asbl) heeft het grote publiek interesse in de kleine windmolen. De kost die ermee gepaard gaat is echter niet min: tel tussen de € 10.000 en € 50.000. Die som is voor velen al een drempel. Maar er zijn nog meer nadelen…

Verticaal of horizontaal?

Weet dat er twee soorten windmolens bestaan: horizontaal en verticaal. Het eerste type is het bekendst en geeft ook het beste rendement. Probleem: een horizontale windmolen moet groot genoeg zijn om een goed rendement te genereren. En dan spreken we over meer dan 140 meter! Het is moeilijk in te beelden dat gemeenten (en buren…) zo’n constructie in een privétuin zullen accepteren. Er bestaan windmolens van 10 tot 15 meter hoog, maar het rendement daarvan is niet optimaal, doordat de wind op die hoogte niet kwalitatief genoeg is.

Dan zijn er natuurlijk ook de verticale windmolens, maar het rendement van dat type is een stuk lager dan dat van de horizontale. Wees voorzichtig met de waardes die in verkoopspraatjes worden aangehaald: in sommige gevallen was het effectieve rendement zelfs 75% lager dan wat op papier stond!

Ook al produceren ze ’s nachts geen elektriciteit en zijn ze rechtstreeks afhankelijk van de duur van de dag, zonnepanelen blijven een betere, efficiëntere en gemakkelijkere oplossing.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼