Onderhoud CV-ketel: welke keuring of certificaten heb ik nodig voor mijn verwarmingsketel?

Wie stookt met een centrale verwarmingsketel met gas of mazout, heeft een keuringsbewijs nodig. Deze keuring is verplicht voor verwarmingsketels of boilers op gas (om de 2 jaar) of mazout (elk jaar).

Onderhoud en keuring van de CV-ketel moeten uitgevoerd worden door een erkend chauffagist.

Wat zijn de verplichtingen met betrekking tot de inspectie en het onderhoud van de CV-ketel?

Aan een ketelbesturing door een verwarmingsmonteur gaat meestal ook een onderhoud vooraf. Een goed onderhoud van de centrale verwarming en een keuringscertificaat garanderen dat de ketel optimaal is afgesteld en goed blijft werken. Zo vermijd je dat de ketel teveel verbruikt en een uitstoot produceert die schadelijk is voor de gezondheid en de luchtkwaliteit in huis. Het tweejaarlijkse onderhoud omhelst ook het vegen van de schoorsteen.

 • Voor het in gebruik nemen van elke nieuwe gasinstallatie is een keuringsattest nodig – ook voor kleine installaties van minder dan 20 kW. Ook wanneer je de ketel verplaatst, of een onderdeel (laat) vervangen, is er een nieuwe keuring nodig.
 • Gasketels op aardgas, butaan of propaan moeten elke 2 jaar een verplichte keuringondergaan, door een erkend keuringsbedrijf, of een zogenaamd ‘erkend technicus gasvormige brandstof’. Een lijst vind je op de website van de Vlaamse Overheid
 • De keuringsvereiste geldt voor alle gasketels van meer dan 20 kW. Vrijwel alle gasketels hebben vandaag een vermogen van meer dan 20 kW. Het vermogen vind je meestal makkelijk terug op het kenplaatje van de ketel of installatie. Het is niet verplicht maar wel aangeraden om een installatie van minder dan 20 kW te laten keuren.
 • Om in orde te zijn, heb je een reinigingsattest en een verbrandingsattest nodig. Beide documenten moeten telkens de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van de keurder bevatten.
 • Ook wanneer je de ketel verplaatst, of een onderdeel (laat) vervangen, is er een nieuwe keuring nodig.
 • Als huurder bezorg je een kopie van het reinigings- en verbrandingsattest aan de eigenaar van het huis of het appartement.
 • Goed idee: bewaar minstens de jongste 2 attesten.
 • Sinds 2012 is het niet langer mogelijk om de kosten van het onderhoud in te brengen in de belastingaangifte.

Aan welke verbrandingswaarden moet mijn gasketel voldoen?

Dat hangt af van het type gasketel. Dit type kan je terugvinden op het reinigings- en/of verbrandingsattest;

 • Ketel met premix-brander: vandaag het meeste verkocht, omdat ze een stuk zuiniger zijn. Moderne condensatieketels of gasboilers hebben doorgaans een premix-brander.
 • Ketel met niet-premix-brander: klassieke (gas)wand- en vloerketels die de verbrandingslucht uit de opstellingsruimte ontnemen
 • Ketel met ventilatorbrander: vloerketels met een groter vermogen (bv. gemeenschappelijke stookketels in een appartementsblok, bedrijven,…)

Waar moet je op letten bij het nazicht van je ketel of verwarming?

 • Een cv-ketel op stookolie, steenkool, hout of pellets moet jaarlijks gekeurd worden!
 • Vergeet de verplichte verwarmingsaudit niet! De verplichte tweejaarlijkse keuring voor gasinstallaties van meer dan 20 kW staat los van de vijfjaarlijkse verwarmingsaudit. Die moet voor de eerste keer uitgevoerd worden samen met de eerste onderhoudsbeurt, nadat het toestel 5 jaar oud is geworden. Nadien moet de verwarmingsaudit vijfjaarlijks plaatsvinden. De verwarmingsaudit is bedoeld om het rendement van uw installatie en de verwarmingsbehoeften van het gebouw na te gaan. Is dat niet langer het geval, dan zal de technicus van dienst aanraden om uw installatie te vervangen door een zuiniger exemplaar.

Het advies van Jaimy

Boek je cv-onderhoud tijdens de ‘kalme’ zomermaanden. Chauffagisten zijn dan een stuk flexibeler tijdens de zomer, zodat ze kunnen langskomen wanneer het jou past!

Kostprijs onderhoud CV-ketel met wettelijk attest door een erkend Jaimy-chauffagist:

 • Gasboiler: 149 € (incl. btw)
 • Mazoutketel: 195 € (incl. btw)
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼