Een windmolen voor thuis of zonnepanelen: “Wees geen idioot, maakt de juiste keuze,” legt deze architect uit!

Je eigen ‘propere’ energie produceren? Natuurlijk, maar hoe, met wieken of cellen? We overlopen de twee methodes…

Kosten: voordeel voor zonnepanelen

Jan, een architect, legt ons uit dat een windmolen voor thuis minstens 10.000 euro kost. En voor die prijs krijg je een model van ongeveer 1 kW… en dan moet je hem nog installeren! Voor een model van 4 tot 5 kW, installatie inbegrepen, kan de factuur makkelijk oplopen tot meer dan 30.000 euro. Voor hetzelfde vermogen aan fotovoltaïsche zonnepanelen, deel je dat bedrag minimum door 3!

Sommige bollebozen bouwen misschien zelf hun windmolen aan een bijzonder aantrekkelijke prijs. Maar weet dat deze wetenschap zeker niet binnen ieders handbereik ligt en dat de installatie heel wat kennis en competenties vereist.

Administratief: voordeel voor zonnepanelen

In principe is er geen bouwvergunning nodig voor zonnepanelen. Voor een windmolen is dat wel verplicht! In het Brussels Gewest is die bovendien erg moeilijk te bekomen.

Installatie: voordeel voor zonnepanelen

Voor zonnepanelen moet je enkel over een goed georiënteerd dak beschikken. Voor een windmolen heb je absoluut een terrein nodig dat groot genoeg is: wanneer hij omvalt, mag een windmolen absoluut niet landen bij de buren.

Onderhoud: voordeel voor zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een ietwat langere levensduur dan windmolens: er is sprake van 20 tot 30 jaar voor zonnepanelen en 20 tot 25 jaar voor een windmolen. Maar waar de kloof groter wordt, is op het vlak van onderhoud: zonnepanelen vragen slechts sporadisch onderhoud van de omvormer, terwijl er voor windmolens vaak een jaarlijks onderhoud nodig is… wat vaak neerkomt op enkele honderden euro’s!

Rendement: voordeel voor zonnepanelen

In België zou je kunnen denken dat er vaker wind is dan zon… wel integendeel! Windmolens voor thuis zijn niet hoger dan 15 meter, en aan die hoogte is de windsnelheid te laag. Bovendien leveren heel wat windmolens geen elektriciteit wanneer de wind te zwak is! Een aantal particulieren werden zo teleurgesteld toen ze vaststelden dat hun windmolen een stuk minder produceerde dan aangekondigd… Het rendement van een industriële windmolen is volledig anders: ze zijn tussen de 100 en 150 meter hoog!

Koolstofbalans: voordeel voor windmolens

Dit is het enige argument in het voordeel van windmolens, maar het is een stevig argument: de totale koolstofbalans (inclusief productie en recyclage) van een windmolen is superieur aan die van zonnepanelen. Afhankelijk van de studie is er sprake van een factor 1,2 tot 7! Op dit vlak valt er nog vooruitgang te boeken…

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼