Is je kamerthermostaat goed geplaatst? Dit is de ideale locatie!

Je hebt je oude verwarmingsketel net vervangen door een splinternieuw model en wil van de gelegenheid gebruik maken om hem uit te rusten met een kamerthermostaat. Maar waar plaats je die om ervoor te zorgen dat hij optimaal zijn werk doet?

De kamerthermostaat is een zeer nuttig accessoire voor elke centrale verwarming. Hij regelt de temperatuur in je huis of appartement zonder dat je de verschillende thermostatische kranen moet afstellen (die dus open moeten blijven).

Autonoom

Vandaag de dag is de meerderheid van de kamerthermostaten autonoom, en moeten ze dus niet verbonden worden met een voedingskabel. Een praktische eigenschap die ervoor zorgt dat je de thermostaat eender waar kan zetten.

Fouten die je niet moet maken

Om je centrale verwarming de warmte en dus de gewenste temperatuur te laten genereren, is het essentieel om een locatie te kiezen die de goede werking ervan niet verstoort. De slechtste locatie is waarschijnlijk in de buurt van een radiator. De radiator zal de temperatuurmetingen van de thermostaat beïnvloeden en fouten veroorzaken in het systeem. Vermijd om dezelfde reden ook open vuur, zonnige plaatsen (bij een raam op het zuiden) of ruimtes die voortdurend geventileerd en/of verlucht worden, zoals de inkomhal.

Ook slecht geïsoleerde muren vermijd je best. Die zijn in de winter immers koud, waardoor de meting van de kamerthermostaat wordt vervormd en de ketel vaker aanslaat, waardoor de temperatuur in het interieur stijgt en energie wordt verspild.

Eigenlijk is de ideale plaats om een thermostaat te zetten in het midden van de woonkamer, dicht bij een zetel of tafel waar je regelmatig zit. Je zit dan in dezelfde omstandigheden als je kamerthermostaat, die dus gemakkelijker de kamertemperatuur zal bepalen zonder beïnvloed te worden door storende elementen. Idealiter wordt de thermostaat op een stabiel meubel of op een stabiele ondergrond op een hoogte tussen 80 cm en 1,5 meter geplaatst. Je kan hem ook bij de ingang van de woonkamer zetten tijdens je afwezigheid, zodat je de gewenste temperatuur kan instellen van zodra je terugkomt.

Conclusie

Je hebt het begrepen, de locatie van de kamerthermostaat kies je best niet zomaar. Kies dus zeker niet voor een plaats die onderhevig is aan grote temperatuurschommelingen zoals de keuken of de badkamer, wat de berekeningen van het zeer gevoelige toestel zou kunnen beïnvloeden en de temperatuur zou kunnen verhogen, wat heel wat energie zou verspillen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼