Wanneer moet je je verwarmingsketel vervangen?

Je verwarmingsketel is het element dat je huis transformeert in een warme cocon tijdens koude dagen. Je draagt er dus maar beter zorg voor! Vanaf welk moment doe je er goed aan om je ketel te vervangen? Is de levensduur beperkt?

In het algemeen zijn experts het erover eens dat een verwarmingsketel van meer dan 13 jaar oud aan het einde van zijn levenscyclus is, want het is vanaf deze leeftijd dat het ritme van de pannes oploopt. Het toestel vervangen en een nieuwe laten installeren (zeker wanneer het om een atmosferische ketel gaat) is dus zeker nuttig, en dat om meerdere redenen:

  • Een nieuwe ketel verbruikt minder, wat ervoor zorgt dat je kan besparen op je energiefactuur;
  • Het garandeert ook de veiligheid en de betrouwbaarheid;
  • De milieunormen worden optimaal gerespecteerd;
  • In geval van panne van de oude ketel loop je het risico dat er geen vervangonderdelen meer voorradig zijn…

Hoeveel energie kan je besparen?

Alles hangt af van je huidige verwarmingsketel. Wanneer het gaat om een atmosferisch model kan de winst oplopen tot 30%! In het geval van een huidige condensatieketel, varieert de winst tussen de 5 en 10 %, zowel wat brandstof (en dus emissies) als elektriciteitsverbruik betreft.

Welke verwarmingsketel kiezen?

Er zijn vandaag geen echt slechte ketels meer op de markt. De merken Junkers en Bosch genieten een goede reputatie, en voor grotere woningen Buderus. Hij moet echter wel correct geïnstalleerd worden!

Wat het vermogen betreft, vermenigvuldigt je de te verwarmen oppervlakte met 1,75 en je krijgt een idee van het nodige vermogen in kW. Merk op dat dit sterk kan variëren naargelang de isolatie, het aantal badkamers, het type boiler, enz. Vraag dus aan een expert om het juiste vermogen te berekenen: als je ketel te krachtig of niet krachtig genoeg is, zal hij niet naar behoren werken!

Voor je overgaat tot het installeren van een nieuwe verwarmingsketel, check je best of er premies voor verwarming en steunmaatregelen van de gemiddelde gewesten zijn waarvan je kan genieten. Dat kan heel interessant zijn!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼