5 zaken over ventileren die je moet weten

Ventileren is ontzettend belangrijk en toch staan er maar weinig mensen bij stil. Om goed te kunnen ventileren moet je uiteraard weten wat er belangrijk is. Wij zetten enkele belangrijke weetjes over ventileren dan ook voor je op een rijtje.

Natuurlijk ventileren

Heel wat huizen hebben geen mechanisch ventilatiesysteem en hangen af van natuurlijk ventileren. Den maar aan roosters, naden en kieren. Zorg er dus zeker voor dat deze roosters open blijven. Zet deuren of ramen geregeld op een kier. Voorzie in de deuren ofwel een rooster of houd een dikke centimeter ruimte onder de deuren.

Mechanisch ventileren

Modernere woningen hebben een systeem dat mechanisch ventileert. Ventielen zuigen voortdurend lucht weg, terwijl er via roosters verse lucht binnen komt. Houd de roosters op en zet het systeem niet uit. De regelknop is vaak voorzien van standen.

Extra ventileren soms nodig

Zijn er veel mensen, hangt er was of ga je douchen, dan kan het nuttig zijn om extra te ventileren. Maak tijdens het koken gebruik van het afzuigsysteem en zet dit op de hoogste stand. Laat het systeem ook na het koken nog een tijdje draaien om schadelijke stoffen af te voeren.

Ventileren voor je gezondheid

Wil je gezond blijven, dan moet je ventileren. Ventileer je niet dan blijven slechte stoffen hangen en kan je last krijgen van je luchtwegen. Vaak is ook schimmel het gevolg van slechte ventilatie.

Wat is het verschil tussen verluchten en ventileren?

Ventileren doe je in principe voortdurend, zodat er altijd frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht weg kan. Verluchten is een snelle manier om lucht af te voeren, door ramen en/of deuren tegenover elkaar open te zetten. Het heeft een tijdelijk effect, maar is wel een goed idee. Een 20-tal minuutjes verluchten per dag is meer dan voldoende om effect te hebben.

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼