Verwarming: Is de inspectie verplicht? Hoeveel kost ze?

Onlangs legden we het onderscheid uit tussen een controle en een onderhoud van de verwarmingsketel. Laten we vandaag eens kijken naar de inspectie, een verplichte stap voordat een toestel op gas- of olie in gebruik mag worden genomen. Om alle geheimen te achterhalen, sprak onze partner Jaimy met de experts van ACEG, een bekend Belgisch inspectiebedrijf.

Uw verwarmingsketel moet worden geïnspecteerd door een gecertificeerde inspecteur voordat hij in gebruik wordt genomen. Drie gevallen zijn mogelijk:

  • Een nieuwe installatie,
  • Een ketelvervanging,
  • Een grote renovatie die een invloed heeft op de centrale verwarming.

Houd er echter rekening mee dat als uw ketel een vermogen van meer dan 70 kWh heeft, deze wordt beschouwd als een stookruimte en daarom aan andere regels is onderworpen.

Om het inspectierapport positief te laten uitvallen, moet uw ketel natuurlijk goed worden geïnstalleerd en aangesloten. Hetzelfde geldt voor alle elementen van uw verwarmingssysteem. Reken op een budget van 160 euro voor de inspectie van een gasketel en tussen de 140 en 170 euro voor de inspectie van een olietank.

Zorg ervoor dat u de inspectie niet verwart met het onderhoud dat eveneens een essentiële stap is voor de goede werking van uw ketel.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼