Je ventilatiesysteem onderhouden? Dat doe je zo!

Een ventilatiesysteem moet je regelmatig onderhouden wil je dit in topconditie houden, maar hoe pak je dat aan? Met deze tips gaat je ventilatie langer mee en haal je het onderste uit de kan.

Systeem A, B, C of D?

Ventilatiesystemen worden ingedeeld in een categorie, zo kun je een ventilatiesysteem hebben in categorie A, B of C. Beschik je over een systeem A, dan is het onderhoud beperkt tot het rein houden van de regelbare toevoer- en afvoeropeningen. Zit je met een categorie C systeem, dan komt er al wat meer bij kijken want dan moet je ook het kanalennet, de afvoerventilator(en) en – ventielen reinigen of laten reinigen. Verder is er ook nog een verschil tussen een mechanische en manuele toe- en afvoer. Even goed controleren over welk systeem je beschikt is dus zeker aangewezen. Ga je voor een nieuw ventilatiesysteem dan zal je hier ongetwijfeld op gewezen worden.

Het meeste onderhoud bij systeem D

Beschik je over een ventilatiesysteem categorie D, dan zit je met een mechanische toe- en afvoer van lucht. Bij dit systeem moeten de filters, ventilatoren en het kanalennet aan de toevoerzijde onderhouden worden, anders komt vervuilde lucht je woning binnen. Regelmatig de onderdelen reinigen is dan ook de boodschap. Kijk ook altijd even na of er geen onderdelen vervangen dienen te worden. Een installateur zal je perfect weten te vertellen hoeveel keer je dit dient te doen.

Bekijk of vraag naar het onderhoudsplan

Bij elk ventilatiesysteem komt wel wat onderhoud kijken, dit wordt meestal in een onderhoudsplan gegoten. Kleine zaken kan je perfect zelf doen, voor de grotere reken je op een installateur. Spreek duidelijk af wanneer dit onderhoud wordt uitgevoerd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Toevoer-, afvoeropeningen en afvoerventielen kun je perfect zelf reinigen en ook het vervangen van filters lukt meestal wel. Het reinigen van de ventilatoren en warmtewisselaar laat je dan weer beter aan een professional over.

Hoeveel onderhoud vergt een ventilatiesysteem?

Reken er toch op dat je om de drie maanden een klein onderhoudstaakje zult moeten uitvoeren. Het gaat dan om het reinigen of het vervangen van een bepaald component. Een installateur heb je toch om de 2 jaar nodig.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼