4 tips om geluid van de buren te verminderen

Zelfs een heel rustige buur kan soms lawaai maken. Onvoldoende isolatie of te dunne muren zijn vaak de oorzaak van dat probleem. Hierbij een aantal tips waarmee je ze vermindert.

Iedereen kan stappen ondernemen om het interieur te isoleren tegen geluiden van de buren. Daarvoor hoef je niet noodzakelijk grote werken uit te voeren of zotte berdagen uit te geven. Als huurder is dat trouwens niet altijd mogelijk.

Eerste stap: de ruimte anders indelen. Als het hoofdeinde van je bed of je zetel tegen een gedeelde muur staat, is de kans inderdaad groot dat je alles hoort wat er aan de andere kant van de muur gebeurt. Het volstaat om je meubels te verplaatsen naar de andere kant van de ruimte en de gedeelde muur te gebruiken voor een garderobe, bibliotheek, buffetkast of commode. Die grote meubels gaan geluid absorberen en lawaai van buitenaf verminderen.

In tweede instantie zal je je gereedschapskoffer moeten bovenhalen. Maak al de eventuele gaatjes en barsten in de muur dicht met geluidsisolerende stopverf, dicht spleten rond ramen en deuren af met rubber of siliconen, plaats akoestisch behang (dat ook gebruikt wordt in professionele opnamestudio’s), plaats verschillende lagen geluidsabsorberende verf (ja, dat bestaat!) om enkele decibels te winnen, of overweeg de plaatsing van een vals plafond om geluiden van de bovenverdieping te beperken.

Als je dan toch bezig bent, vergeet dan ook de vloer niet! Geluidsoverlast kan ook langs onder komen. In dat geval kan je een vast tapijt of een dik tapijt plaatsen. Dat isoleert niet enkel warmte, maar zorgt ook voor een betere geluidsisolatie. Je wint ongeveer 10 decibel, tot zelfs 20 decibel met een dik tapijt. Een niet te miskennen winst!

Tot slot kan je voor je ramen en duren kiezen voor geluiddempende gordijnen. Een uitstekende thermische isolatie met esthetische kenmerken waarmee je de ruimte kan decoreren en die zich onderscheidt van andere gordijnen door de efficiënte demping van geluiden van buitenaf.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼