Zonnepanelen: ondanks het rotweer nog steeds rendabel?

De grijze lucht is geen goed nieuws voor de eigenaars van huizen met fotovoltaïsche zonnepanelen. Zijn ze nog steeds rendabel, ondanks het rotweer?

Apere, de vereniging voor de promotie van hernieuwbare energie, bevestigt dat de stroomproductie door zonnepanelen in de maand juli “met 10 tot 20%” is teruggevallen. Deze productiedaling kan echter sterk verschillen van de ene uithoek van België tot de andere: "In Saint-Hubert bijvoorbeeld was er in juli veel bewolking en daardoor is de productie 20% lager dan in een normaal jaar," legt Benjamin Wilkin uit aan Sudpresse. "In de Vlaamse Kempen leunen de statistieken daarentegen dichter aan bij een normaal jaar.

Zijn zonnepanelen nog winstgevend?

Ja, en wel om verschillende redenen:

  • De gemiddelde productie "is vrij stabiel van jaar tot jaar", wetende dat een zonnige zomer tot een productieverhoging van 30% kan leiden!
  • De "apparatuur is zeer betaalbaar geworden. In vijftien jaar tijd is de prijs door zes gedeeld. Nog een element is dat ook de productiviteit van de panelen is toegenomen," preciseert Benjamin Wilkin aan Sudpresse. De productiviteit van de panelen is in 15 jaar gestegen van 16 tot bijna 20%.
  • De prijs per kWh (of liever, van de distributie ervan) gaat enkel maar omhoog en elke kWh die je panelen leveren, wordt niet op het net verbruikt!
  • De investering (tussen 5.000 en 6.500 euro volgens Benjamin Wilkin) moet worden afgeschreven over een levensduur van 25 of zelfs 30 jaar! Reken maar uit: je hebt je installatie in slechts 10 jaar terugbetaald… Beter dan de bank?

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼