Stappenplan voor duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen is een hot topic. Niet enkel omdat we naar CO2-neutraal willen evolueren met zijn allen, het is ook goed voor je portemonnee. Ben jij nog op een traditionele manier aan het verwarmen, maar wil je de nodige stappen zetten? Met dit stappenplan beschik je alvast over een mooie vertrekbasis.

Stap 1 l Optimaliseer je huidige situatie

Om te weten waar je stappen kunt zetten, moet je eerst je huidige situatie analyseren. Goed en energiezuinig verwarmen begint vaak met goed isoleren. Heel wat huizen verliezen warmte via hun dak, de muren, ramen deuren en de vloer. Ga dus voor een vakkundige isolatie.

Ook je verwarmingsketel is misschien wel aan een upgrade toe. Een condensatieketel verdient de voorkeur want deze verspilt veel minder energie. Zo bespaar je tot wel 30% op je energieverbruik.

Stap 2 l Combineer met hernieuwbare energie

Om duurzaam te verwarmen combineert je je geoptimaliseerde verwarmingsinstallatie met een warmtepomp en/of zonneboiler Zo kun je verwarmen en je sanitair water opwarmen. Er zijn heel wat mogelijkheden, maar stuk voor stuk draaien deze oplossingen op hernieuwbare energie. Je verwarmt op deze manier duurzamer, maar steekt met de torenhoge energieprijzen ook een aardige duit op zak, je verbruikt immers heel wat minder. Bovendien vallen er ook her en der subsidies te rapen. Informeer je goed, een professionele vakman kan je hier meer over vertellen.

Stap 3 l Ga voor duurzame vloeibare brandstoffen

Nieuwe koolstofarme vloeibare brandstoffen veroveren steeds meer terrein. In vergelijking met fossiele brandstoffen is de netto CO2-uitstoot een pak lager en dit zowel tijdens de productie als in het gebruik. Vaak volstaat je huidige ketel om met deze brandstoffen te werken. Beschik je nog niet over een cv-ketel die met vloeibare brandstoffen werkt, dan valt dit zeker te overwegen.

Verwarmen gaat de komende jaren ongetwijfeld een stevige metamorfose ondergaan, zorg dus dat je de vinger aan de pols houdt. Er zijn vrij ambitieuze klimaatdoelstellingen, zodat we tegen 2050 een koolstofarme maatschappij moeten kennen. Jij kunt zeker en vast je steentje bijdragen aan deze transitie.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼