Vocht in huis: 4 mythes ontkracht

Hoesten, allergieën, hoofdpijn, koorts… Buiten de gewoonlijke ongemakken van vocht in huis, kan het ook negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Bovendien gaan er al jaren enkele hardnekkige geruchten de ronde. Tijd om ze alle vier te ontkrachten!

1. Muren die te geïsoleerd zijn, werken vocht in de hand

"Muren moeten kunnen ademen", hoor je soms. Of "té geïsoleerd is ook niet goed"… Tegenwoordig zijn isolatietechnieken nochtans dermate geëvolueerd dat het perfect mogelijk is om zeer goed geïsoleerde muren te hebben die tegelijkertijd ‘gezond’ zijn. Het heeft alles met evacuatie van water in de lucht te maken.

2. Eau de Javel is dé oplossing

Grootmoeder wist het zogezegd altijd beter, toch? Niet altijd. Javel gebruiken voor door vocht aangetaste muren, zal het probleem niet oplossen, net zoals voor hout met schimmel.

3. Schimmel is altijd zichtbaar

Dit klopt niet, soms kan je schimmel niet met het blote oog opmerken. Dat komt omdat ze zich ook binnenin kan opstapelen, met alle (zware) gevolgen van dien. En dan hebben we het nog niet eens over de bijhorende geur gehad…

4. Een luchtontvochtiger is het enige wat helpt!

Een luchtontvochtiger is een waardevolle bondgenoot om de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte, zoals de badkamer na een douche, te verminderen. Dit apparaat volstaat natuurlijk niet om een algemeen probleem in huis op te lossen! In zo’n geval doe je beter een beroep op een professional!

5. Een muur herschilderen met vochtwerende verf volstaat!

Een nieuwe laag verf zal het probleem maar voorlopig verbergen. Wanneer er veel vocht is, doe je beter beroep op een professional. Die zal je kunnen vertellen of de muur beschadigd is of niet.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼