Oververhitting van gebouwen: moeten we kiezen voor zonwering in plaats van airco?

Een nieuwe studie bevestigt dat ,om te vechten tegen de oververhitting van gebouwen, we eerder moeten gaan voor zonwering dan voor airco. Daarmee wordt volgens de organisatie het energieverbruik voor verkoeling van gebouwen op het Oude Continent met 60% teruggedrongen tegen 2050!

Arto Marttinen

Vandaag de dag zijn gebouwen de grootste energieverbruikers in Europa. Ze verbruiken zo’n 40% van de totale energie en zijn verantwoordelijk voor 36% van de uitstoot van broeikasgassen. Vertrekkende vanuit die vaststelling heeft de European Solar Shading Organisation (ES-SO), een organisatie die de Europese professionals in zonwering groepeert, in samenwerking met Guidehouse een wetenschappelijke studie gevoerd om de impact van zonwering te vergelijken met de klimatisering van gebouwen.

100 miljoen ton CO2 minder!

De ES-SO, die overtuigd is dat zonwering de beste verdediging is tegen de klimaatverandering, bevestigt dat deze studie “deel moet uitmaken van een structurele oplossing”. “Er is een dringende nood aan geautomatiseerde zonwering om gebouwen beter bestand te maken tegen het klimaat en efficiënter op energetisch vlak,” zegt ze nog.

Nog volgens die studie zorgt zonwering ervoor dat er 100 miljoen ton CO2-uitstoot bespaard wordt, een verlaging van de uitstoot gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 22 miljoen auto’s! Een rendabele strategie ook, want ze zorgt ervoor dat er 285 miljard euro bespaard kan worden tegen 2050.

De resultaten van de studie die door Guidehouse uitgevoerd werd, tonen ook dat geautomatiseerde zonwering een positieve impact heeft op de maatschappij, want volgens het gekozen scenario, kan het 60% van de energie besparen die gebruikt worden om het onroerend goed in de EU af te koelen.

“Deze studie toont aan dat we niet meer moeten wachten en dat zonwering de eerste oplossing moet zijn om te strijden tegen de oververhitting van gebouwen. We kijken naar een toekomst in waarin gebouwen minder energieverslindend zijn,” benadrukt Anwers Hall, de voorzitter van de organisatie. Een overtuiging die ook Shady Attia, professor duurzame architectuur en bouwtechnologie aan de universiteit van Luik, deelt. Zij bevestigt dat zonwering “potentieel een enorme bijdrage kan leveren aan de Europese Green Deal.”

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼