4 Tips | Wapen je woning tegen de zon

We kunnen met zijn allen van de zon genieten, maar binnen hebben we het liever fris. Nu onze woningen steeds beter geïsoleerd zijn is het een kunst om de zon buiten de deuren te houden. In dit artikel geven we je alvast mee hoe je oververhitting kunt voorkomen, al bestaan wonderen uiteraard niet.

1. Nachtventilatie is ontzettend belangrijk

Wil je het overdag in een goed geïsoleerde woning wat frisser hebben, dan is een goede nachtventilatie essentieel. Zet de ramen boven en beneden ‘s nachts open, zodat je woning zich kan vullen met frisse lucht. Op deze manier kan je de temperatuur binnen al snel doen dalen met een graad of drie. Hoe meer thermische massa je in huis hebt, denk maar aan massieve muren, plafonds en vloeren, hoe beter dit werkt. Deze elementen absorberen de koelte en geven deze in de loop van de dag af.

2. Ga niet minder isoleren

Minder isoleren is geen oplossing. Door goed te isoleren bespaar je tijdens de winter heel wat en dat voordeel voor zowel jezelf als de natuur moet je niet uit handen geven. In de zomer is het een kunst om je woning niet teveel te laten opwarmen. Kies je voor een actieve koeling met airco, weet dat dit dan perfect met zonnestroom kan. Een airco mag dan heel wat energie verslinden, in principe is het geen taboe. Actief koelen kan, maar zorg wel voor een goed geïsoleerde woning. Zo beperk je je ecologische voetafdruk alsnog.

3. Een geothermische warmtepomp

Wil je echt duurzaam aan de slag gaan bij het koelen, dan valt een geothermische warmtepomp te overwegen. Het is een dure pomp, maar je kan er passief mee koelen.

4. Zonwering als redmiddel

Zonwering aan de zonkanten van je woning is een must. De zuidkant kan dan weer baat hebben bij een dakoversteek. Verticale screens en lamellen zijn een verstandige optie. Ook op de bovenverdieping is zonwering een must. Dakvensters voorzie je maar beter standaard van buitenzonwering. Dit kan met een screen.

Als laatste geven we nog mee dat je in de zomer alle klusjes de warmte afgeven, denk maar aan strijken, beter buiten doet.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼