Zo zet je je verwarmingsketel in ‘zomermodus’

Al enkele weken zijn de temperaturen aanzienlijk gestegen en is het dus niet meer nodig om de verwarming op te zetten. Toch kan het gebeuren dat de verwarmingsketel aanspringt op een koude ochtend. Zo vermijd je dat dat gebeurt.

Nu de prijzen van gas en elektriciteit de pan uit swingen, wegen de kosten van verwarming op het huishoudbudget. Omdat de meeste huizen en appartementen in de zomer niet verwarmd hoeven te worden, zorg je er best voor dat je boiler niet onnodig aanspringt!

Om dat te doen, zet je je centrale verwarming gewoon in de ‘zomerstand’. Op die manier houdt de ketel geen rekening meer met de temperatuur van de buitensensor of je thermostaat en wordt hij dus niet ontregeld door een ochtend die koeler is dan gewoonlijk. Merk op dat er geen standaardprocedure is om deze zomerstand op je toestel in te stellen. Daarom moet je de gebruiksaanwijzing van je ketel en thermostaat raadplegen of, als dat niet lukt, contact opnemen met je verwarmingsinstallateur.

De juiste reflex

Als deze stap je onbelangrijk lijkt, moet je weten dat het dat niet is! Je kan er met deze eenvoudige handeling immers voor zorgen dat je niet onnodig energie verbruikt en zo je verbruik tijdens de zomermaanden verlaagt.

Als je boiler of thermostaat geen zomerstand heeft, kan je ook de stand ‘verwarmen’ uitschakelen, zodat hij alleen warm water geeft als dat nodig is.

In het uiterste geval, als je boiler enkel op de centrale verwarming is aangesloten (en dus geen warm water produceert): schakel hem dan gewoon uit of haal de stekker uit het stopcontact!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼