Zonnepanelen verhuizen, kan dat?

Ga je verhuizen en wil je zeker met de huidige energieprijzen je zonnepanelen meenemen? Dat kan, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Bill Mead

Vooraf dien je uiteraard wel te checken of zonnepanelen mogelijk zijn bij je nieuwe woonst. Controleer of het nieuwe dak geschikt is voor zonnepanelen. Kun je je zonnepanelen meenemen, breng je netbeheerder dan op de hoogte. Doe dit zowel met je bestaande als eventuele nieuwe netbeheerder.

Nieuwe keuring nodig

Doe beroep op een installateur die je huidige installatie wil afbreken en herinstalleren bij je nieuwe woonst. Het is na de installatie wel nodig een nieuwe AREI-keuring te laten plaatsvinden. Een erkend keurder komt dan kijken of je installatie wel volgens de regels van de kunst is uitgevoerd. Je ontvangt een keuringsverslag voor je netbeheerder.

Over je groenestroomcertificaten hoef je je alvast geen zorgen te maken. Deze certificaten zijn niet adresgebonden, waardoor je ze blijft ontvangen als je aan twee voorwaarden voldoet. Ten eerste moet de volledige installatie verhuisd worden. Ten tweede vervallen de certificaten als je je zonnepanelen verhuist om aan de EPB-eisen te voldoen. Je neemt de zonnepanelen dan in principe op in je EPB-aangifte.

Makkelijker om nieuwe panelen te plaatsen?

Bij het verhuizen van zonnepanelen komt wel wat kijken. Nieuwe zonnepanelen kosten vaak minder en vaak kun je de prijs van de panelen toch een stuk doorrekenen in de verkoop van je woning. Overweeg dus goed of je effectief de zonnepanelen mee wil verhuizen of dat je ze laat liggen voor de volgende bewoner. Vaak is de meerprijs die je kunt vragen voldoende om nieuwe zonnepanelen te plaatsen. Weet dat nieuwe zonnepanelen niet alleen goedkoper zijn dan vroeger, ze halen ook een veel hoger rendement.

Het hangt dus allemaal een beetje van de situatie af, maar over het algemeen durven we stellen dat je je huidige panelen beter kunt laten liggen, tenzij je ze net aangeschaft hebt.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼