Zonnefolie voor ramen: een goed idee bij hittegolven?

Nu we steeds vaker af te rekenen hebben met hittegolven, brengen steeds meer Belgen zonnewerende folie aan op hun ramen om zo te proberen om de temperatuur in huis met enkele graden te doen dalen. Maar is dat ook efficiënt?

Sun window
Olexandr Ignatov

Of ze nu zonnefolie of warmtewerende folie worden genoemd, de folies die op de ramen van huizen worden aangebracht, maken het mogelijk om de overdracht van ultraviolette stralen te beperken, maar ook fel licht, de warmte en in een aantal gevallen zelfs indiscrete blikken. Het is een goedkope oplossing waarmee je een paar graden kan ‘winnen’ door het zonlicht waaraan de ruimte wordt blootgesteld te beperken.

Op technisch vlak zijn deze folies voorzien van een laag die bestaat uit metalen of nano-keramische microdeeltjes die werken als een thermisch schild tegen de zonnestralen. De folie helpt dus de warmte die de kamer binnenkomt te beperken, zonder de transparantie van de beglazing aan te tasten. Bovendien weren de meeste folies ook tot 99% van de ultraviolette stralen. Al deze eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij een hittegolf en zullen dus bijdragen tot de verbetering van je dagelijks comfort.

Andere voordelen

  • Door zijn samenstelling en eigenschappen helpt zonnefolie ook om je muren en meubels te beschermen tegen verkleuring, omdat de UV-stralen worden geweerd.
  • Als je airconditioning hebt, zal de film helpen om je elektriciteitsverbruik te verlagen, omdat de opwarming van het interieur wordt beperkt, zelfs in de zomer. Omdat de warmtetoevoer wordt verminderd, moet de airco minder overuren draaien.
  • Deze folies bestrijden ook verblinding: het licht wordt gereduceerd en je kamer wordt beschermd tegen overtollig licht, maar ook tegen warmte. Dankzij de folie zie je dus ook beter op schermen.
  • Bovendien verhogen ze licht de isolatie van je raamkozijnen.
  • Tenslotte beschermen de folies je tegen de buitenwereld door de inkijk te blokkeren. Dankzij hun reflecterende samenstelling kan je naar buiten kijken (de transparantie van het glas blijft behouden) zonder gezien te worden!

Nadelen?

Ook al is de werking van de folies overwegend positief, toch hebben ze enkele gematigde beperkingen.

  • Ze geven je ramen een lichte tint, vaak wat blauw.
  • Bovendien is het aanbrengen van deze folies een technisch ingewikkelde klus waarvoor je de hulp van vakmensen nodig hebt, wat vaak in de prijs meegerekend is.
  • Als je tenslotte een groot raam op het zuiden hebt, moet je er rekening mee houden dat de zon in de winter je huis niet meer echt verwarmt, waardoor je meer zal moeten stoken…
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼