Op deze manier kan 1 Belgisch huishouden op 5 zijn stroomfactuur beperken

Besparen op je elektriciteitsfactuur kan makkelijker zijn dan je denkt. En toch betalen zowat 2 miljoen Belgische huishoudens teveel!

Uit een recente studie van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) blijkt dat ongeveer 2 miljoen Belgische huishoudens flink kunnen besparen door simpelweg te kiezen voor de goedkoopste elektriciteits- en gascontracten die beschikbaar zijn. Om dit te doen, moet je de verschillende aanbiedingen op de markt vergelijken en een overstap naar een andere leverancier overwegen, of ten minste naar producten binnen het aanbod van je huidige leverancier.

Een stevige besparing

Volgens gegevens van de CREG variëren de potentiële besparingen op de stroomfactuur tussen de €150 en €300 per jaar. In sommige gewesten, zoals Wallonië en Vlaanderen, kunnen deze besparingen zelfs oplopen tot €400. Daarnaast zouden bijna 1.120.000 huishoudens tussen €200 en €250 per jaar kunnen besparen op hun gasrekening.

Onvoldoende concurrentie

De CREG wijst er echter op dat de Belgische energiemarkt gedomineerd wordt door enkele grote leveranciers, wat de concurrentie beperkt. Daardoor moeten de meeste huishoudens het doen met dure energiecontracten. In Wallonië bijvoorbeeld zijn de tien duurste elektriciteitsproducten goed voor 50% van de markt, terwijl de goedkoopste producten slechts ongeveer 15% van de markt vertegenwoordigen.

Vergelijken vergemakkelijken

Om consumenten te helpen om aanbiedingen te vergelijken, stelt de CREG voor om leveranciers te verplichten een QR-code op al hun communicatie te plaatsen. Door deze code te scannen krijgen consumenten direct toegang tot de voorwaarden en prijzen van het contract, waardoor ze gemakkelijker kunnen beslissen of ze van product of leverancier willen veranderen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼