Hoe kan je de installatie van zonnepanelen financieren?

Langzaam maar zeker verschijnen er zonnepanelen op de daken van Belgische huishoudens. Ze kunnen helpen om de elektriciteitsfactuur te verlagen en je woning milieuvriendelijker te maken. Het enige wat je nog moet doen, is de aankoop financieren.

solar panel
Bill Mead

In ons land kost het installeren van zonnepanelen ongeveer €1,35 per Wp. Een gemiddelde installatie (d.w.z. 16 zonnepanelen) kost dus ongeveer €8.600 (op basis van de laatst geldende tarieven). Geen onaanzienlijke investering, maar wel een die de afgelopen jaren drastisch is gedaald. In 2008 bedroegen de kosten van dezelfde installatie nog meer dan €15.000!

Er zijn verschillende manieren om je zonnepaneleninstallatieproject te financieren. Houd er rekening mee dat er een aantal maatregelen zijn genomen om je te helpen met je investering. We kunnen u daarom alleen maar aanraden om u te informeren over de beschikbare financiering en hulp voor de installatie van panelen. Deze omvatten de Rénopack-lening in Wallonië, de groene lening in Brussel en subsidies tot € 750 in Vlaanderen.

Een energielening

Dit is de meest gebruikelijke manier om de aankoop van fotovoltaïsche panelen te financieren. De "energielening", ook wel "groene lening" genoemd, wordt aangevraagd bij je bank en geeft je recht op voordelige tarieven op voorlegging van facturen en/of bestekken.

Een renovatie- of bouwlening

Een andere bankoplossing is de renovatie- of bouwlening. Hiermee kun je ook de installatie van zonnepanelen financieren, in het kader van werkzaamheden om je woning te verbeteren. Let er wel op dat de rentevoeten van deze leningen over het algemeen iets minder voordelig liggen dan die van de energielening die hierboven vermeld staat.

Een persoonlijke lening

Je kunt ook een persoonlijke lening aanvragen, maar let erop dat de tarieven voor dit type lening aanzienlijk hoger liggen dan die voor een energie- of werklening. Aan de andere kant hoef je voor dit type lening geen schattingen en facturen te overleggen. Dus als je handig bent en je zonnepanelen zelf wilt installeren, is dit eventueel de beste optie voor jou.

Een hypotheek

Tot slot zijn maar weinig mensen zich ervan bewust dat een hypotheeklening ook kan worden gebruikt om een zonnepaneel te financieren. Dit type lening wordt echter zelden gebruikt omdat het duur is en de procedures om het te verkrijgen ingewikkeld zijn. Je kunt echter een uitstaande lening heropnemen, waarbij je een bedrag leent dat je al hebt afgelost op je huidige hypotheek. Je hoeft dus niet helemaal opnieuw te beginnen wat de bankformaliteiten betreft!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼