Buitenkraan: de complete gids voor een geslaagde plaatsing

Het is een klein detail, maar wel één dat je leven kan veranderen. Een buitenkraan vergemakkelijkt niet alleen het onderhoud van je tuin maar ook dat van je werktuigen, voertuigen en meubels. En het goede nieuws is dat er één plaatsen niet echt ingewikkeld is… als je methodisch te werk gaat!

outside water tap

Waarop letten?

De keuze van de locatie voor je buitenkraan is van cruciaal belang. Niet alleen om praktische redenen, maar ook om de kosten en complexiteit van de aansluiting op je waterleiding te beperken. Kies bij voorkeur een locatie dicht bij een muur die direct toegang geeft tot je watertoevoer binnenshuis. Overweeg ook een plek die beschermd is tegen extreme weersomstandigheden om het risico op bevriezing en beschadiging te beperken.

Welk materiaal?

Voor deze installatie is de keuze van de materialen bepalend:

  • Een kraan die tegen vorst kan: Kies een model dat bestand is tegen winterse temperaturen.
  • Leiding: Ga voor koperen of PER-leidingen omwille van hun duurzaamheid en installatiegemak. De maat moet overeenkomen met die van je bestaande fittingen.
  • Aansluitingen en bevestigingsklemmen: Ze moeten compatibel zijn met het gekozen type leiding.
  • Werktuigen: Je hebt een boormachine, ijzerzaag, verstelbare moersleutel, teflon tape en een cutter nodig.

Hoe plaatsen?

  1. Voorbereiding

Begin met het dichtdraaien van de hoofdwaterkraan. Zoek het dichtstbijzijnde aansluitpunt in je huis en plan de weg van de leiding naar de toekomstige locatie van de kraan.

  • Boren en de plaatsing van de leiding

Boor een gat in de buitenmuur om de leiding door te steken. Zorg ervoor dat het gat licht afloopt naar buiten toe, zodat het water weg kan lopen en het niet bevriest. Installeer de leiding en zet ze vast met leidingklemmen.

  • Aansluiting op de waterleiding

Sluit de leiding met de juiste fittingen aan op het watersysteem. Breng teflontape aan op de schroefdraad om een waterdichte afdichting te garanderen.

  • Plaatsing van de kraan

Bevestig de kraan tegen de muur en sluit hem aan op de leiding. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed vastzitten en waterdicht zijn.

  • Test en aanpassingen

Draai de hoofdwaterkraan weer open en laat de kraan lopen om hem te testen. Controleer op eventuele lekken en voer eventueel aanpassingen uit.

Conclusie

Het plaatsen van een buitenkraan vereist voorbereiding en aandacht voor detail, maar met het juiste gereedschap en een beetje kennis is het een klus die heel wat mensen aankunnen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼