3 tricks om af te geraken van boomstronken

Heb je het gehad met boomstronken die het uitzicht verpesten in je mooie tuin? Dit zijn 3 tips om er vanaf te geraken!

tree stump

1. Mechanisch uittrekken

Dit is de meest doeltreffende manier, maar niet de meest eenvoudige: voor het mechanisch uittrekken van de stronk is speciale apparatuur nodig, zoals een lier of graafmachine. Graaf rond de stronk heen om de hoofdwortels vrij te maken en gebruik dan de lier om de stronk uit de grond te trekken. Hou er rekening mee dat deze werkwijze de omringende grond kan beschadigen.

2. Hem uitfrezen

Voor het uitfrezen van de stronk heb je een zogenaamde ‘stobbenfrees’ nodig, die te huur is bij de meeste bouwmarkten. De machine maalt de stronk in kleine stukjes, waardoor deze makkelijker te verwijderen is of kan ontbinden. Volg de instructies van de machinefabrikant nauwgezet op om ongelukken te voorkomen.

Voel je je fysiek helemaal in vorm? Dan kan je de stronk ook nog altijd met een bijl te lijf gaan…

3. De ecologische oplossing: composteren

Bedek de stronk met een laag compost en aarde en voeg regenwormen toe om de afbraak te bevorderen. Deze methode is heel traag, maar zal de stronk omvormen tot een rijke compost voor je tuin. Het kan enkele maanden of zelfs jaren duren voordat de stronk volledig is afgebroken. Als je geduld hebt, kan je ook de natuurlijke methode gebruiken, waarbij je wacht tot de stronk volloopt met regenwater (via voorgeboorde gaten) en uiteindelijk gaat rotten. Naar verluidt zou knoflook de afbraak van de stronk ook kunnen versnellen… Het proberen waard!

Twee methodes die we afraden…

Er bestaan ook veel minder milieuvriendelijke oplossingen, zoals chemische producten die in de stronk worden geïnjecteerd, of zelfs verbranding, waarbij olie in de stronk wordt gegoten. Het spreekt voor zich dat deze methoden ernstige gevolgen kunnen hebben voor het milieu… en zelfs voor je gezondheid, als je ze niet zorgvuldig aanpakt!

✨ Ben je op zoek naar de perfecte tuinman bij jou in de buurt? 🏡 Ontdek Ring Twice, de community van getalenteerde buren in je buurt. Je vindt er gepassioneerde tuiniers, waar je ook bent in België! Of het nu gaat om gras maaien, hagen snoeien of regelmatige onderhoud van jouw groene ruimte, Ring Twice barst van de tuiniers, en dit voor alle smaken en budgetten. Wacht niet langer en vind een kanjer van een tuinier voor je tuin! 🔍 🎯