5 tips om je verwarming voor te bereiden in de zomer

De zomer is eindelijk van de partij. De zon schijnt, de terrassen lopen vol en je probeert verfrissing te zoeken door deuren en ramen op te gooien. En je denkt nu waarschijnlijk geen seconde aan je verwarmingssysteem…

Votre chauffage en été

Maar hoewel je verwarming op dit moment waarschijnlijk het laatste is waar je aan denkt, is het wel het perfecte moment voor de juiste voorbereiding. Door tijdens de warmere maanden een aantal preventieve maatregelen te nemen, kan je immers heel wat geld besparen en ervoor zorgen dat je verwarmingssysteem perfect werkt wanneer de temperaturen terug beginnen te dalen. Dit zijn vijf essentiële tips om je verwarmingssysteem voor te bereiden tijdens de zomer.

Ga voor de zomerstand

Heel wat moderne ketels beschikken over een zomerstand. Deze vaak vergeten stand is erg nuttig. Hiermee kan je de verwarming uitschakelen terwijl de productie van sanitair warm water wel blijft draaien. Dit bespaart niet alleen energie, maar beperkt ook de slijtage van je boiler. Vergeet niet om deze functie te activeren!

Hou rekening met je vakantie

Ga je op vakantie? Dan is je huis verwarmen uiteraard niet nodig. Ook voor lange periodes van afwezigheid hebben moderne ketels vaak een programma. Als je ketel deze functie niet heeft, kan je de thermostaat gewoon een paar graden lager zetten. Dit bespaart energie en voorkomt onnodig verwarmen. De thermostaat gewoon 1°C lager zetten, kan al een aanzienlijke besparing op je energiefactuur opleveren.

Zet de kranen helemaal open

Als je verwarming in de zomerstand staat, vergeet dan niet om de thermostatische kranen op je radiatoren helemaal open te draaien. Dat is heel belangrijk omdat het de kans op verkalking en verstopping van de ventielen verkleint, een veelvoorkomend probleem wanneer radiatoren voor langere periodes niet gebruikt worden. Verkalking kan de efficiëntie van je verwarmingssysteem verminderen en je stookkosten verhogen. Door de kranen open te draaien, laat je het water vrij circuleren, wat het risico op kalkafzetting vermindert. Deze eenvoudige voorzorgsmaatregel kan storingen in de winter voorkomen en de levensduur van je verwarmingssysteem verlengen.

Plan nu je onderhoud in

In het najaar, wanneer het stevig begint af te koelen, contacteren de meeste mensen de verwarmingsspecialist voor het onderhoud van hun installatie. Vaak is het dan wekenlang wachten, terwijl ze in de zomer veel meer tijd hebben. Hou natuurlijk wel rekening met het bouwverlof. Regelmatig onderhoud is cruciaal: een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt al snel 10% minder dan een slecht onderhouden toestel. Bovenop de grotere beschikbaarheid van techniekers, maakt zomeronderhoud het mogelijk om kleine problemen op te sporen en te repareren voordat het grote problemen worden, en natuurlijk voordat je je ketel echt nodig hebt in de winter. Het onderhoud omvat een controle van de efficiëntie van de brander, de reiniging van interne onderdelen en de controle op gas- of waterlekken. Bovendien is onderhoud wettelijk verplicht, dus je ontsnapt er sowieso niet aan.

Is je ketel toe aan vervanging?

Is je ketel ouder dan 15 jaar, dan loont het misschien de moeite om deze te vervangen. De toestellen die vandaag de dag op de markt zijn, zijn een stuk performanter en zuiniger. Ze zijn voorzien van geavanceerde technologieën die een hoger energetisch rendement bieden dankzij hun modulerende werking, waardoor het verwarmingsvermogen automatisch wordt aangepast aan de werkelijke behoeften. Bovendien zijn ze vaak beter voor het milieu. Een oude ketel vervangen lijkt misschien duur, maar de besparingen op de energiefactuur en de lagere CO2-uitstoot maken de investering de moeite waard.

Je verwarmingssysteem voorbereiden op de zomer lijkt misschien niet echt logisch, maar het is in de praktijk een slimme, proactieve stap om ervoor te zorgen dat je huis in de winter aangenaam blijft en dat je stevig kan besparen! Als je deze vijf tips volgt, kan je ervoor zorgen dat je verwarmingsketel efficiënt en probleemloos werkt wanneer dat het meest nodig is. Wacht niet tot de winter om actie te ondernemen: preventief onderhoud in de zomer is de sleutel tot een efficiënt en zuinig verwarmingssysteem.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼