Welke pellets moet je kiezen? En welke moet je absoluut vermijden?

Investeren in een goede pelletketel is een zeer goed idee! Maar verspil geen tijd en geld met het kopen van pellets van slechte kwaliteit, die de prestaties van je installatie kunnen verpesten of zelfs kunnen beschadigen.

Zorg er eerst en vooral voor dat je kiest voor gecertificeerde pellets met het Enplus of DINplus label. Indien dit niet het geval is, en in geval van een probleem met uw kachel of ketel, wordt de garantie niet door de fabrikanten gegeven. Deze labels garanderen met name de kwaliteit van de volgende percentages: de calorische waarde van de pellets, het asgehalte, de smelttemperatuur van de as en het vochtgehalte.

Controleer de calorische waarde van de pellets

Hoe hoger, hoe meer warmte geleverd wordt. Gegarandeerd rendement? Niet noodzakelijkerwijs. Als de calorische waarde te hoog is, kan de verbranding te veel as in uw kachel of ketel genereren, die uiteindelijk minder goed zal werken en regelmatiger onderhouden moet worden. En als de calorische waarde te laag is, zal het rendement van de ketel eronder lijden. De Enplus en DINplus etiketten vereisen een calorische waarde hoger dan 16,5 MJ/1.000 kg (of 4,6 KWh/kg). Aanbevolen wordt om niet hoger dan 18 MJ/1.000 kg (of 5 KWh/kg) te gaan.

Controleer het asgehalte

Deze snelheid geeft de hoeveelheid as aan die in je ketel achterblijft nadat de pellets zijn verbrand. Hoe lager , hoe beter de verbranding en hoe minder vaak je de aslade moet legen. De Enplus en DINplus etiketten vereisen een asgehalte van minder dan 0,7%.

Smeltastemperatuur

De temperatuur moet zo hoog mogelijk zijn. Meestal spreken we van ruim 1.000°C. Is ze niet voldoende hoog, zal de as tijdens het koelen verglazen en mogelijks de ketel beschadigen, waardoor deze zijn rendement verliest. De Enplus en DINplus etiketten vereisen een smelttemperatuur boven 1200°. Maar er zijn ook meer dan 1450°.

Vochtgehalte

Het vochtgehalte beïnvloedt het rendement van je ketel. Hoe droger de pellets, hoe meer warmte er door de verbranding wordt opgewekt. De omstandigheden waaronder de pellets thuis worden opgeslagen, zijn dus van essentieel belang: ze moeten uit de buurt van regen en vocht blijven. De Enplus en DINplus etiketten vereisen een vochtgehalte van minder dan 10%. Sommigen bevelen zelfs 4 tot 7% aan.

Hoe zit het met de ecologie?

Kies hout uit lokale en duurzame bossen (PEFC of FSC). De hoeveelheid CO2 die tijdens de verbranding wordt uitgestoten (hier in de vorm van pellets) is gelijk aan de hoeveelheid die tijdens de groei van de boom in zuurstof werd omgezet. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de koolstofvoetafdruk als gevolg van het transport. Van hoe verder weg het hout komt, hoe minder ecologisch je bezig bent.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼