Welk type verwarming voor jouw woning: een overzicht!

Na het analyseren van de kosten van elk type verwarming, gaan we nu kijken naar de voordelen en kwaliteiten van elk type verwarming. Zo ontdek je welk verwarmingssysteem het meest geschikt is voor jouw woning.

Gas

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om op gas te verwarmen. Je woning moet immers dicht bij een netwerk liggen. Wie in aanmerking komt, kijkt wel tegen enkele voordelen aan: economische en ecologische én je hoeft het gas nergens op te slaan. Ook ligt het rendement hoog. Langs de andere kant heeft dit type verwarmingssysteem een schoorsteen nodig en is er sprake van CO2-uitstoot.

Mazout

Hier zijn de voordelen de redelijke installatiekosten en de systeemveiligheid. Bovendien bieden nieuwe ketels een uitstekend rendement.

Aan de andere kant is de prijs van stookolie regelmatig onderhevig aan schommelingen die aanzienlijk kunnen zijn, is er een schoorsteen en een tank nodig voor de opslag, is het niet erg ecologisch én moet je zelf je bevoorrading plannen.

Electriciteit

In de jaren zeventig was verwarmen op elektriciteit erg populair, al is dat nu zeker niet meer het geval. Reken op hoge gebruikskosten, het feit dat het zeer energieverslindend is en dat er geen enkele vorm van premie tegenover staat.

Anderzijds is een elektrische verwarming eenvoudig in gebruik, is er geen sprake van brandstofopslag en start ze snel op. Tegenwoordig wordt zo’n systeem vooral gebruikt als back-upoplossing.

Groene energie

Groene vormen van energie-opwekking (zonnepanelen, warmtepomp…) zijn ecologisch en onuitputtelijk. Er bestaan ook premies voor en deze systemen stoten geen CO2 uit.

De keerzijde van de medaille: de installatie is duurder, de technologie vaak complexer en sommige systemen (zoals warmtepompen) kunnen lawaaierig zijn. Weet ook dat je veel zonnepanelen nodig om "gratis" te kunnen verwarmen.

Pelletketel

Naast pellet- en houtkachels, waar we het HIER over hadden en die meer als hulpkachels moeten worden beschouwd, bestaat er ook zoiets als pelletketels. Die zijn ecologisch en efficiënt, maar ook duur en ontmoedigend als je rekening houdt met het onderhoud dat nodig is.

De tarieven

Voor stookolie, tel je best tussen 3.000 en 6.000 euro (voor een installatie die een oppervlakte van 100 vierkante meter kan verwarmen), voor gas tussen 2.000 tot 5.000 euro en voor elektriciteit ongeveer 8.000 euro. Voor groene stroom varieert het prijskaartje tussen 5.000 en 20.000 euro, dezelfde tarieven als voor pelletketels.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼