Houtkachel of pelletkachel: wat is de juiste keuze?

Hout- en pelletkachels zijn brandend actueel tegenwoordig. Maar wat zijn nu de verschillen tussen beide en vooral: welke optie is het interessantst?

Eerst en vooral, in tegenstelling tot wat vaak wordt verkondigd, weet dat een pelletkachel niet beter is dan een houtkachel en omgekeerd. Het verschil zit ‘m in het gebruik en wat je ervan verlangt.

Aankoopprijs : voordeel houtkachel

Een houtkachel is goedkoper. Met enkele honderden euro’s kan je zo’n exemplaar aanschaffen, terwijl een pelletkachel gemakkelijk € 1.000 kost.

Gebruikskosten : voordeel pelletkachel

Een kleine nuance: alles hangt ervan af hoe je aan je grondstoffen komt. Sommige mensen kunnen gratis hout bekomen, anderen betalen er een stevige prijs voor. Dit terwijl je voor een tikkeltje meer dan € 10 een zak van 15 kg pellets kan aanschaffen – een aantrekkelijk tarief. Pellets kan je overigens ook thuis laten leveren en/of ‘in het groot’ bestellen.

Stockage : voordeel pelletkachel

Zeker voor wie in de stad woont, is voldoende stockeerruimte goud waard. Een zak pellets is voor hen daarom veel handiger dan een partij houtblokken. Sowieso moet je beide op een droge plaats bewaren, al laat je hout nog het liefst buiten onder een afdak.

Rendement : voordeel pelletkachel

Hier kunnen we absoluut niet van een strijd spreken. Afhankelijk van het hout en het gebruik, heeft een houtkachel een rendement dat tussen 50 en 80% schommelt, terwijl dat van een pelletkachel in principe boven de 90% ligt.

Gebruiksgemak : voordeel pelletkachel

De pelletkachel is zonder enige twijfel gebruiksvriendelijker dan een houtkachel. Voor sommigen mag een houtvuur aansteken dan wel een tweede natuur zijn, anderen slagen er na meerdere pogingen nog niet in om de vlammen aan te wakkeren. Met een pelletkachel daarentegen is stoken een koud kunstje: je drukt op een knopje en klaar is kees! Beter nog: sommige modellen kan je programmeren zodat het vuur automatisch start of stopt op een bepaald tijdstip. Zelfs de temperatuur kan je instellen…

Onderhoud : voordeel houtkachel

Een houtkachel heeft als immens voordeel dat het simpele techniek betreft. Een pelletkachel is gesofisticeerder – er komt elektronica aan te pas – en onderdelen ervan kunnen verslijten en moeten dus op termijn worden vervangen. Normaal gezien ‘waarschuwt’ een pelletkachel wanneer onderhoud vereist is, net zoals bij een moderne auto. En wat met roet in de schouw? Weet dat een pelletkachel een pak properder is dan een houtkachel.

Gevoel : voordeel houtkachel

De charme van een houtkachel, waarbij je intens kan genieten van de vlammen en het geluid van hout dat ‘geconsumeerd’ wordt, is bij een pelletkachel niet aanwezig.

Conclusie

Een score bepalen is hier nutteloos. Zoals we in de inleiding al aanhaalden, hangt alles af van de wensen en de noden van de gebruiker. Dé grootste voordelen van een pelletkachel zijn het gebruiksgemak en het rendement, terwijl een houtkachel goedkoper is in aankoop en voor (veel) meer sfeer zorgt. Aan jou de keuze!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼