Heb je een bouwvergunning nodig voor fotovoltaïsche panelen

Elektriciteit wordt alsmaar duurder en dus is het niet verwonderlijk dat steeds meer mensen de aankoop van fotovoltaïsche zonnepanelen overwegen. Heb je daarvoor een vergunning nodig?

Eerst het goede nieuws: in principe heb je geen bouwvergunning nodig. Weet echter dat de installatie aan bepaalde criteria moet voldoen:

  • De totale oppervlakte mag niet meer dan 10 m² per deel bedragen.
  • Alle panelen moeten rechthoekig van vorm zijn.
  • De installatie moet de geometrie van het gebouw respecteren.
  • Een overloop wordt niet getolereerd.
  • De constructie in kwestie moet in het dak worden ingebouwd of met beugels worden bevestigd. In het laatste geval mag de bovenbouw niet dikker zijn dan 0,30 meter.

Opgelet: geclassificeerde of beschermde gebouwen zijn onderworpen aan speciale voorschriften. Als er voorbereidende werkzaamheden nodig zijn om panelen te plaatsen, zal er waarschijnlijk een stedenbouwkundige vergunning nodig zijn.

Onze raad? Vraag het voor de zekerheid aan bij je gemeentebestuur.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼