Een airco in je appartement plaatsen: toegelaten of niet?

De hittegolf van de laatste dagen zorgt er voor dat er weer heel wat vraag is naar airco’s. Maar welke stappen moet je volgen als je een vaste airco wil laten installeren in het appartement waarvan je eigenaar bent?

Bij het plaatsen van een vaste airco in je appartement moet de installateur wellicht een gat boren door de gevel en mogelijks ook een buitenunit op de gevel hangen. Het probleem daarbij is dat die gevel een ‘gemeen’ deel is en dat jij daaraan niet zomaar op eigen initiatief werken mag laten doen. Hoe kan je dat oplossen?

Een brief aan de syndicus

Stuur in eerste instantie een brief aan de syndicus. Vraag daarin om je vraag om een vaste airco te mogen installeren op de agenda van de volgende algemene vergadering van eigenaars te zetten. Doe daarbij meteen een verduidelijking van de aannemer over welke zaken die precies aan de gevel zal doen (locatie, hoe groot is het ‘gat’, welke buitenunit zal er geïnstalleerd worden en waar komt die…).

Wachten op de stemming

Vervolgens is het belangrijk de stemming op de algemene vergadering af te wachten. Om een airco te mogen plaatsen heb je meer bepaald een 2/3 meerderheid op de algemene vergadering van mede-eigenaars nodig. Krijg je onvoldoende stemmen bijeen dan kan je de werken niet zomaar uitvoeren. Je kan dan eventueel wel naar de vrederechter stappen om daar de beslissing van de algemene vergadering aan te vechten.

Dan maar een verplaatsbaar toestel?

Als je geen voldoende meerderheid krijgt kan je wel altijd een verplaatsbaar toestel kopen. Hiervoor moet er nu eenmaal niet geboord worden in de gevel en is geen buitenunit nodig.

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼