Klimaat: Deze maatregelen kunnen net geld opbrengen

"Wat mobiliteit betreft, zijn wij de industrie die deel uitmaakt van de oplossing in de strijd voor het klimaat", zegt Robert de Mûelenaere, Managing Director van de Confederatie Bouw. Hij heeft een aantal maatregelen uitgewerkt die gebouwen energiezuiniger moeten maken… En dat kan blijkbaar ook ten voordele van u en ik.

De voorstellen zijn niet nieuw, met inbegrip van het verzoek om de BTW-verlaging bij sloopwerken/reconstructie te veralgemenen. Momenteel bedraagt de BTW 21% in België, behalve in 32 stedelijke centra, waar het tarief is herzien tot 6%. De Rekenkamer schat de kosten van een generalisatie van 6% op 100 miljoen euro.

Ongewijzigd kadastraal inkomen?

Wie zijn of haar huis heeft gerenoveerd om de energie-efficiëntie ervan te verbeteren, mag niet worden gestraft voor fiscale doeleinden, bijvoorbeeld door het kadastrale inkomen te zien stijgen.

Groene leningen

De Confederatie pleit voor de toepassing van groene rentetarieven om de leencapaciteit van de kopers te verhogen en de impact van de energierekening te integreren in de terugbetalingscapaciteit. Ook de tussenkomst van een derde investeerder wordt vermeld. Een huiseigenaar kan zo renovatiewerkzaamheden financieren met de hulp van een derde partij, mits hij of zij voldoende rendabel is.

België is het land in Europa waar de energie-inhaalbeweging van gebouwen het belangrijkst is. Woningen en gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot en driekwart van de woningen dateert van vóór 1985, toen de eerste thermische regelgeving werd ingevoerd.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼