4 mythes over airco ontkracht

Met de steeds frequenter (en heviger) wordende hittegolven investeren steeds meer Belgen in airconditioning. Sommige mensen aarzelen echter en soms zelfs voor de verkeerde redenen. Kende je deze 4 misvattingen over airco al?

1. Airco is duur: Juist… en fout!

Alles hangt af van je behoeften: het afkoelen van een kleine ruimte kost minder dan het afkoelen van pakweg een zuidgerichte veranda. Het verschil zit ‘m in het gekozen toestel. Voor het eerste geval volstaat een mobiele airco die paar honderd euro kost. De installatie daarvan kan je gemakkelijk zelf doen. Voor het tweede geval heb je een vast toestel nodig dat waarschijnlijk door professionals geïnstalleerd zal moeten worden. Tel voor zo’n vaste airco tussen 2.000 en 4.000 euro. Een dure investering, maar wel een goeie…

2. Airco is slecht voor het milieu: Fout!

Deze opmerking klopt voor oudere installaties, aangezien koelmiddelen bijzonder schadelijk waren voor het milieu, maar tegenwoordig zijn de gebruikte producten veel veiliger en bevinden ze zich in een gesloten circuit.

3. Airco is slecht voor de gezondheid: Fout (of juist in geval van verkeerd gebruik…)

Mensen die lijden onder de hitte (om ademhalings- of cardiovasculaire redenen) zullen de voordelen van airconditioning beamen. Let wel, het is van essentieel belang om het toestel regelmatig te onderhouden teneinde een verstopping van de filters, in welk geval allergenen kunnen circuleren, te voorkomen.

Hou er ook rekening mee dat het beter is om buitensporige afwijkingen van de buitentemperatuur (maximaal 7 tot 8 graden) te vermijden en niet onder de 21 graden te gaan. Weet eveneens dat airconditioning de lucht droogt en dat de luchtvochtigheid niet minder dan 50 à 40% mag bedragen.

4. Airco verbruikt veel energie: Juist… maar ook fout!

Nogmaals, het hangt allemaal af van waarvoor je de airco wilt gebruiken. Een mobiel apparaat verbruikt relatief veel energie maar zal je natuurlijk niet constant ingeschakeld laten. Een wandunit voorzien van warmtepomp verbruikt over het algemeen evenveel energie, al kan zo’n toestel een veel grotere ruimte koelen. In het laatste geval kan je opteren voor een "inverter" model waarmee je ook kan verwarmen. In vergelijking met traditionele elektrische bijverwarmers zal je zo minder verbruiken.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼