Wil je een kamer in je huis verhuren zonder de juiste vergunning? Dit moet je weten.

Het gebeurt wel eens dat mensen een zolderruimte, een leegstaande kamer of een verdieping van hun huis willen verhuren, terwijl de woning niet vergund is als meergezinswoning. Maar is zo’n huurovereenkomst wel geldig? En wat als de huurder de maandelijkse huur niet betaalt?

fight

Als je een ruimte in je huis wil verhuren, terwijl je huis vergund is als eengezinswoning, dan heb je daar een vergunning voor nodig. Die kan je aanvragen bij de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente waar het pand is gelegen. Maar wat gebeurt er als je dat niet doet en je verhuurt zonder zo’n vergunning te hebben? Het is essentieel om de juridische implicaties en verplichtingen te begrijpen. Laten we eens kijken naar de details van deze praktijk, met name wat de vereiste vergunningen en de mogelijke gevolgen van het niet naleven van de regelgeving betreft.

Nietigheid contract

Verhuur je de kamer of ruimte toch zonder dat je een vergunning hebt, dan is de afgesloten huurovereenkomst nietig. Dat betekent dan ook dat de huurder van de ene dag op de andere uit de woonruimte kan vertrekken.

Hij zou bovendien alle betaalde huurgelden kunnen terugvorderen. De verhuurder zal dan op zijn beurt kunnen argumenteren dat de huurder wel het voordeel heeft gehad van te kunnen wonen en een bezettingsvergoeding kunnen vragen (die mogelijks wel lager kan liggen dan het bedrag van de huur).

Bij achterstallige huur

Als je een deel van je huis verhuurt zonder daarvoor over de juiste vergunning te beschikken, loop je ook het risico dat je de onbetaalde huur niet kan vorderen. Als er huurachterstand is, kan je die als verhuurder eenvoudigweg niet verhalen. Als er geen geldig huurcontract is, wordt het immers extreem moeilijk voor de verhuurder om zijn rechten af te dwingen als de huurder de huur niet betaalt.

Bij schade aan het pand

Als de huurder schade veroorzaakt terwijl er geen geldig huurcontract is, wordt de situatie ingewikkelder voor de verhuurder. Als er geen huurovereenkomst is, kan het moeilijk zijn om de voorwaarden van de huur te bewijzen, inclusief de verantwoordelijkheden van de huurder voor het onderhoud en herstellingen.

Misdrijf

Het verhuren van een niet-vergund pand is bovendien een misdrijf. Als verhuurder riskeer je dan ook strafrechtelijk te worden vervolgd door zo’n pand op de huurmarkt te brengen.

Een deel van je huis verhuren kan een extra bron van inkomsten zijn, maar het is van groot belang dat je de geldende regels respecteert. Zorg ervoor dat je de nodige vergunningen krijgt en stel huurcontracten op die voldoen aan de wet om juridische of financiële problemen te voorkomen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼