Houtkachel: een oude schoorsteen gebruiken?

Bij het overwegen van de installatie van een hout- of pelletkachel vragen veel mensen zich af of het mogelijk is om een bestaand schoorsteenkanaal te gebruiken. Zoveel vragen die allemaal een antwoord vinden dankzij een eenvoudige oplossing…

wood stove

Het principe is relatief eenvoudig: in plaats van de rook in een "kaal" kanaal te laten opstijgen, zonder al te veel te weten over de algemene toestand ervan, wordt er een onafhankelijke roestvrijstalen buis aangebracht, die aan de ene kant met de kachel is verbonden en aan de andere kant met de afvoer op dakniveau. Dit beveiligt de installatie en waarborgt de lange levensduur ervan.

Oude rookkanalen: te wantrouwen!

Traditionele schoorsteenkanalen zijn over het algemeen gemetseld en niet geschikt voor moderne kachels. Te breed en vaak niet goed afgedicht, staan ze synoniem voor risico’s als gevolg van slechte trek, condensatie of zelfs een te lage weerstand tegen hoge temperaturen. Al deze valkuilen verhogen het risico op brand en hebben een negatieve invloed op de werking en het rendement van de kachel.

Een nieuwe inzet is daarom de ideale oplossing, of de buis nu recht is of omgeleid, dankzij het gebruik van flexibele roestvrijstalen buizen. Deze zijn meestal voorzien van een dubbele laag met een perfect gladde binnenwand. Voor rechte kanalen wordt een stijve roestvrijstalen buis gebruikt, een rond en glad kanaal dat perfect is aangepast aan de diameter van de kachel en de werking ervan optimaliseert.

Voor vragen of advies, aarzel niet om contact op te nemen met een schoorsteenexpert of, in eerste instantie, een schoorsteenvegersbedrijf.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼