3 manieren om te weten of er werken gepland zijn aan een appartementsgebouw

Jan Roodhooft
Jan Roodhooft | 08 oktober 2020

Als je een bestaand appartement wil kopen is het belangrijk te weten of er werken gepland zijn aan de gemene delen van het gebouw. Als koper zal je daar nu eenmaal in moeten meebetalen. Maar hoe weet je of dat het geval is?

Renovaties aan de gemene delen van een appartementsgebouw kunnen heel wat geld kosten. Denk daarbij maar aan het geval dat de gevel, het dak of de terrassen van het gebouw aan renovatie toe zijn. Is dat het geval dan kan dat een invloed hebben op je beslissing om al dan niet te kopen.

Kijk goed rond

Door goed rond te kijken in het gebouw kan je al heel wat zien omtrent de toestand van de gemene delen en of er daar dringend werken aan moeten gebeuren. Je kan je ook laten vergezellen door een aannemer of architect. Die hebben nu eenmaal vaak nog een beter zicht op de toestand van het gebouw.

Doe navraag

Je kan daarnaast ook vragen aan de verkoper of er werken gepland zijn in het gebouw. Je kan in de koopovereenkomst een opsomming laten opnemen van de werken die volgens hem zullen gebeuren aan de gemene delen en desgevallend afspreken dat de verkoper financieel moet tussenkomen in werken die hij niet opgaf. Je kan ook je licht eens opsteken bij andere eigenaars in het gebouw.

Kijk in de notulen

Je kan tevens de notulen opvragen van de algemene vergaderingen die de laatste drie jaren binnen het gebouw plaatsvonden. Beslissingen over werken aan de gemene delen van het gebouw worden nu eenmaal genomen door die vergadering. Als er zo’n beslissingen zijn genomen die nog moeten worden uitgevoerd, dan zal daar meteen melding van gemaakt worden in de notulen.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼