Mag je als huurder andere mensen bij je laten ‘inwonen’?

Jan Roodhooft
Jan Roodhooft | 17 november 2020

Je huurt een huis of appartement. Mag je dan een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) of een vriend(in) bij jou komen laten inwonen? Heb je daar de toestemming van je verhuurder voor nodig?

Als je een onroerend goed huurt gebeurt dat vaak voor een langere periode. In de loop van de jaren kan er heel wat in je leven gebeuren waarbij je bv. een nieuwe relatie aangaat, één van je kinderen terug thuis wil komen wonen enz.

Een verbod in het huurcontract?

Je verhuurder mag je in het huurcontract niet zo maar verbieden om mensen bij jou te laten inwonen. Doet hij dat toch, dan is zo’n bepaling niet geldig. Wat hij wel kan doen is in het huurcontract een bepaling op te nemen dat de woning maar geschikt is voor bewoning door x aantal personen en dat de huurder verklaart dat te weten en zich daaraan te zullen houden. Aan een dergelijke clausule moet je je (als die ‘realistisch’ is) wel houden.

En als er niets instaat?

Staat er niets in het huurcontract, dan is er in principe geen probleem om mensen bij jou te laten inwonen. Overdrijf daarbij echter niet. Laat je te veel mensen bij je inwonen voor de oppervlakte van de woning, dan kan je verhuurder zeggen dat je het pand niet bewoont als een goed huisvader. Waar de grens ligt hangt af van de grootte en de indeling van het huurpand. Staat er niets in het huurcontract, dan kunnen woon- en bezettingsnormen wel eens een aanknoping zijn.

En onderverhuren?

Je mag je huurpand sowieso niet onderverhuren. Daarvoor heb je namelijk de toestemming van je verhuurder nodig.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼