Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?

 

Als je huurder tijdens de opzegtermijn het abonnement voor gas en elektriciteit al stopzet, dan vraagt de maatschappij wellicht dat jij die als eigenaar overneemt. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de energietoevoer in je huurpand wordt afgesloten. Maar hoe reageer je dan best?

Wat zegt de wet?

De huurder mag de nutsvoorzieningen niet stopzetten voor het huurcontract effectief eindigt. Het behoort nu eenmaal tot zijn huurdersverplichtingen om de nutsvoorzieningen te blijven betalen tot het einde van het contract. Je kan in het huurcontract trouwens ook een bepaling opnemen die hem een dergelijke verplichting oplegt.

Hoe reageren?

Houdt je huurder zich niet aan deze verplichtingen, dan kan je hem een ingebrekestelling sturen. Vraag hem daarbij dadelijk het nodige te doen om het contract met de energieleverancier alsnog voort te zetten. Stel hem tevens aansprakelijk voor de schade die je riskeert te lijden (bv. schade aan je woning wegens gebrek aan verwarming, de kosten van de heraansluiting, …).

Helpt die aanmaning niet dan zou je eventueel naar de vrederechter kunnen stappen om de huurder te laten verplichten de contracten verder te zetten onder verbeurte van een dwangsom. Lijdt je effectief schade dan kan je die ook op de huurder verhalen.

Zelf verder zetten?

Het contract zelf verder zetten is een minder goed idee. Als je dat doet en je hebt de sleutels nog niet terug, dan riskeer je op te draaien voor het verbruik dat er nog wordt gerealiseerd in de periode van de huuropzeg. Bovendien ben je niet zeker dat zelfs dan de huurder je pand bv. wel voldoende zal verwarmen om ‘vriesschade’ te vermijden.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼