Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement

Jan Roodhooft
Jan Roodhooft | 11 februari 2021

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?

Basisakte

Terrassen in een appartementsgebouw maken meestal deels deel uit van de gemene delen van het gebouw en zijn deels privatief. Zo zal de vloerbekleding van de terrassen veelal privatief zijn terwijl de structuur van de terrassen meestal behoort tot de gemene delen van het gebouw. Balustrades zijn nu weer eens privatief en dan weer gemene delen. Om te weten wat juist privatief is en wat niet dien je te kijken in de statuten van het gebouw.

En de rekening?

De rekening voor herstellingen aan de privatieve delen van een terras moet betaald worden door de eigenaar van het terras in kwestie. De kosten van de herstellingen aan de gemene delen van het terras worden gedeeld tussen de mede-eigenaars in het gebouw en dit in principe in functie van het aantal aandelen dat ze hebben in de gemene delen van het gebouw.

Discussies

Moet de vloerbekleding van het terras worden verwijderd om werken aan de daaronder liggende structuur te kunnen uitvoeren (en wordt die dan nadien gewoon teruggeplaatst) dan hebt u als eigenaar van het appartement waar de werken gebeuren goede argumenten om te zeggen dat de kosten van opbreken en herplaatsen toch kosten zijn van de gemene delen. U kunt dan namelijk wel eens zeggen dat de verwijdering en het terugplaatsen van de vloerbekleding enkel nodig zijn om de onderliggende lagen te kunnen herstellen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼