Open in de winter je ramen om beter te verwarmen! Wanneer moet je verluchten?

Met energieprijzen die de pan uit swingen, maken we ons allemaal zorgen over ons energieverbruik in de winter. Hoe kunnen we de factuur doen dalen? Kunnen we altijd ruimtes verluchten? Hoe vermijden we een te groot warmteverlies?

fresh air
Anna Dudkova

Dus waarom je ramen openen en de kou binnenlaten in een huis waar je zoveel moeite gedaan hebt om het te verwarmen? Heel eenvoudig: om gezondheids- en economische redenen!

1. De gezondheidsreden

De lucht is binnenshuis vaak meer vervuild dan buitenshuis, vooral op het platteland in de winter. Waarom? Heel eenvoudig door kaarsen, koken, schimmels, en zelfs hout- of kolenkachels. Om de binnenlucht te verversen gaat er niets boven het openen van de ramen. In het algemeen is een minuut of tien, twee keer per dag, voldoende om de lucht te verversen.

2. De economische reden

Douchen, koken en kleren drogen leiden onvermijdelijk tot tamelijk vochtige lucht. En dat is het probleem: hoe vochtiger een kamer, hoe moeilijker hij te verwarmen is. Door de kamer te verluchten, daalt de vochtigheidsgraad van de lucht.

Omdat ventileren maar zo’n tien minuten duurt, hebben je muren geen tijd om af te koelen. Zet dus je ramen wagenwijd open, twee keer per dag 10 minuten, en je zult gezonde lucht hebben die makkelijk te verwarmen is. Hoe vreemd het ook lijkt, je huis luchten verlaagt je verwarmingsrekening.

Wanneer verluchten?

In de winter is de luchtkwaliteit vaak slecht, vooral tijdens de spits. Daarom kun je het beste ‘s morgens ventileren, tussen 8 en 10 uur en ‘s avonds na 22 uur. Tussen deze twee periodes is de buitenlucht vaak erg vervuild.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼