Hier kan je terecht als je stookolietank lekt

Als je je huis verwarmt op stookolie en er een lek is in de mazouttank of -leidingen kan dat wel eens tot bodemverontreiniging aanleiding geven. Maar wist je dat je in dat geval terecht kan bij een fonds dat je helpt en financieel tussenkomt?

Het probleem

Een lek in je stookolietank of in de leidingen kan wel eens leiden tot een bodemverontreiniging. Het oplossen daarvan vergt een ganse administratie. Bovendien is er aan een bodemsanering een bijzonder zwaar financieel kostenplaatje gekoppeld. De overheid heeft dan ook een fonds opgericht (Promaz genoemd) dat je bij dit alles kan helpen.

Welke hulp krijg je?

Heeft je woning een woonfunctie dan kan het fonds in jouw plaats de sanering uitvoeren. Ze stellen dan een erkende bodemsaneringsdeskundige en een aannemer aan en nemen alle effectieve kosten voor hun rekening, tot een maximum van 200.000 euro. Je moet dan enkel een beheerskost betalen en een franchise als je na 08/05/2019 niet verder op mazout verwarmt, maar overgeschakeld bent op een andere energiebron.

Je kan ook beslissen de werken zelf in de hand te nemen en een eigen energiedeskundige en aannemer aan te stellen. Je kan dan onder bepaalde voorwaarden de kosten terugkrijgen tot 200.000 euro.

Wanneer vragen?

Elke aanvraag kan worden ingediend tot en met 28/02/2025 en moet ontvankelijk worden verklaard door het fonds. Je kan je aanvraag online doen via de website van Promaz (Promaz) of per aangetekend schrijven naar Promaz, Jules Bordetlaan 166, 1140 Brussel.

 

Jan Roodhooft, advocaat

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼