3 Tips | Duurzaam koelen, dat doe je zo

Pittige temperaturen vragen om binnenshuis koeken. Je kan je airco wel dag en nacht laten werken, maar echt duurzaam is dat niet. Maar hoe pak je duurzaam koelen dan wel aan?

home cooling

Met een airco kan je snel verfrissing brengen, maar echt duurzaam is het niet. Maar een airco is niet enkel belastend voor het milieu, het is ook duur in verbruik. Zeker met de huidige energieprijzen is een airco een fikse kostenpost. Het totale verbruik van een airco tijdens de zomer stijgt al snel boven de 1.000 kWh. Reken dus op een fikse kostprijs.

Er zijn gelukkig een heel aantal trucjes om op een duurzame manier te koelen en de binnentemperatuur te drukken:

1. Houd je ramen en gordijnen dicht.

Veel heeft te maken met de ligging van je woning. Zeker met een woning die op het noorden ligt, kan dit soelaas brengen. Ramen en deuren dichthouden zorgt ervoor dat er geen warme lucht van buiten naar binnen kan. Woon je op het zuiden, dan is het een goed idee om voor luchtcirculatie te zorgen en de deuren en ramen wagenwijd tegenover elkaar open te zetten. Zo kan het tochten. Houd bij gesloten ramen ook wel de gordijnen dicht, zodat er niet nog meer warmte binnen kan.

2. De lucht van de ventilator kan warm aanvoelen.

Door ijswater voor de airco neer te zetten los je dit op. Het is handig om de flessen in een bak te zetten want ijswater gaat smelten en zo wordt je vloer niet verknoeit. Zet je ventilator ook strategisch. Zet een grote ventilator niet in de ruimte zelf die je wil koelen, maar in de deuropening van de gang. Zo wordt er warme lucht uit je kamer gezogen. Door het kleine luchtdrukverschil kan koele lucht door het raam naar binnen komen.

3. Een woning met een plat dak?

Dan is een groen dak het overwegen waard. De planten absorberen zonlicht, waardoor de temperatuur binnenshuis een stuk aangenamer blijft. Zorg wel voor een goede isolatielaag op je dak, zodat lekken door de extra druk voorkomen worden. Weet dat de temperatuur met een groen dak wel tot 3 graden lager kan liggen dan anders, en dit in de hele omgeving.

Kortom, er zijn wel een aantal manier om de temperatuur binnenshuis te drukken. De ene al wat praktischer en sneller te realiseren dan de andere.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼