Kan pallethout in een houtkachel worden gebruikt?

Mag je makkelijk te vinden droog hout van pallets stoken in een kachel of een open haard? Het antwoord is ja, maar onder bepaalde voorwaarden!

Wooden pallets

Voor velen is de herfst het seizoen waarin brandhout wordt opgeslagen voor de naderende winter. Maar met de ongekend hoge prijs van hout en de aankondigde tekorten, kan je je ook afvragen of het verbranden van pallethout een oplossing is. Deze worden soms geschonken door doe-het-zelfzaken en sommige bedrijven, waardoor ze een gratis brandstof zijn. Maar kunnen we ze ook gebruiken om een open haard of een houtkachel te stoken? Het antwoord is ja, maar…

Er zijn pallets en pallets

De pallets zijn voor het grootste deel gemaakt van sparren, populieren, douglassparren, zeedennen of grove dennen. Bovendien kunnen we twee soorten pallets onderscheiden: de "wegwerp pallets" die perfect zijn voor brandhout en de "niet-ontvlambare pallets", die niet in uw kachel mogen omdat ze chemisch behandeld werden en meestal geretourneerd moeten worden.

Logischerwijs zult u geen "niet-ontvlambare" pallets vinden, omdat deze meestal worden geretourneerd en dus moeten terugkeren naar hun eigenaars om opnieuw te worden gebruikt.

Hoe onderscheid je wegwerp van niet-ontvlambare pallets?

Het antwoord is eenvoudig: degenen die niet mogen worden verbrand, zijn meestal gekleurd vanwege chemische behandelingen om ze langer te laten meegaan. Vanwege deze behandeling kunnen ze niet worden bijgehouden of verbrand. Bovendien kunnen oudere pallets het label "MB" hebben, wat betekent dat ze zijn behandeld met methylbromide, een zeer giftig product dat nu verboden is in de Europese Unie.

Daarnaast kunnen niet-herbruikbare pallets, die het ruwe uiterlijk van hout behouden, inderdaad worden verbrand in een houtkachel, een cassette of een open haard. Ze moeten wel voldoen aan een reeks normen. Idealiter zal het nodig zijn om te kiezen voor pallets met de letters EUR of EPAL die de kwaliteit van het hout garanderen en certificeren. Deze pallets kunnen als brandstof worden gebruikt, maar dan moeten eerst spijkers en metalen nietjes verwijderd worden.

Als u zich beperkt tot het gebruik van niet-chemisch behandelde pallets, kunnen ze dus inderdaad zonder risico worden verbrand. Door onbehandelde pallets te gebruiken, vermijdt u ook het risico op nare geurtjes en zwaar roet in uw afvoer. Kortom, als u erin geslaagd bent om een paar pallets te recupereren, hoeft u ze alleen maar te demonteren, op de gewenste grootte te zagen en kan u zich lekker verwarmen!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼