Is ventileren in de winter nodig?

De energieprijzen blijven hoog en je twijfelt over verwarmen en over de binnentemperatuur? Buiten is het koud, maar moet je ook nog ventileren? Draai je je ventilatieroosters dicht, of laat je ze open? Wij raden je alvast af om je roosters dicht te doen of je ventilatiesysteem uit te schakelen en daar zijn een aantal redenen voor.

Anna Dudkova

Dicht je roosters niet

Hoewel je misschien de neiging hebt om je verluchtingsroosters te dichten, is het een slecht idee. Ook al brengen ze koude lucht binnen, dat is wel essentieel. Door je ventilatie af te sluiten wordt het vochtiger in huis, wat ten koste gaat van het comfort. Alsnog ga je hierdoor je verwarming hoger zetten. Je bereikt er dus eigenlijk het tegenovergestelde van je doel mee. De roosters van je ramen en/of deuren volledig sluiten is dus eigenlijk nooit een goed idee.

Schakel je systeem niet uit

Zit je met een mechanisch systeem om te ventileren, schakel dit dan niet uit, ook niet wanneer er niemand thuis is. Er blijven steeds bronnen van vervuiling aanwezig. Stofdeeltjes en microben bewegen zich nog altijd voort in de binnenlucht, terwijl ook materialen schadelijke stoffen kunnen afgeven. Kortom goed verluchten blijft nodig om deze ongewenste indringers buiten te krijgen. Bovendien geef je wanneer je je ventilatiesysteem uitschakelt, bacteriën en schimmels vrij spel. Hierdoor kunnen ook vochtproblemen ontstaan en dan ben je verder van huis.

Voortdurend ventileren is nodig

Winter of zomer, permanent ventileren is nodig. Weet dat binnenlucht eigenlijk meer vervuild is dan buitenlicht. Enkel het feit dat we ademen zorgt al voor een fikse vervuiling van de lucht. Hoe beter je isolatie, hoe minder de luchtkwaliteit. Vaak duurt het een 10-tal uur om in een goed geïsoleerde woning, de lucht te verversen. Nog maar eens een reden om voortdurend te ventileren en de luchtkwaliteit in de woning op punt te houden.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼