Heerlijk verwarmen met een traditionele finoven

De energieprijzen zijn pittig, dus zijn we met zijn allen op zoek naar alternatieven. Wil je je woning verwarmen met hout? Dan valt een finoven zeker te overwegen. Deze traditionele kachel verwarmt je woning met een minimum aan brandstof en fijn stof. Aangenaam verwarmen dus.

Wat is een finoven?

Van oorsprong komt deze massieve kachel uit Finland. De basis van deze kachel wordt gevormd door vuurvaste stenen en leem. De verbranding zorgt voor rookgassen die vervolgens de stenen en leem opwarmen. Deze geven vervolgens de stralingswarmte af in de ruimte. Beschik je over een goed geïsoleerde woning, dan is twee uur verwarmen voldoende voor 24 uur warmte. Uiterst efficiënt dus.

Een uitstekende werking

Een finoven werkt volgens het tegenstroomprincipe. Opstijgende rookgassen worden via een lange weg naar de vloer geleid om daarna via de schouw de woning weer te verlaten. Tijdens het traject dat de rook aflegt, wordt de warmte afgegeven. De hele steenmassa die aanwezig is, wordt tijdens dit traject verwarmt, zodat er vervolgens stralingswarmte afgegeven kan worden.

Heb je de keuze en het budget, ga dan voor een groot exemplaar. Hoe groter je finoven, hoe groter de opslagcapaciteit voor rook en vuur. Zo kun je meer massa opwarmen die vervolgens voor meer stralingswarmte zorgt.

Wat met het rendement?

Hout verbranden is een duurzame manier van verwarmen en het geeft nog een uitstekend rendement ook. Door de hoge verbrandingstemperatuur van de finoven krijg je een complete verbranding, wat ontzettend efficiënt is. Bovendien is er een minimum aan rook en asvorming. Een rendement tot 80 procent is haalbaar. Niet slecht in deze peperdure tijden.

Combineren met een zitbank …

Zetelverwarming thuis? Zelfs dat speel je klaar met de finoven. De rook van de finoven kan immers ook uitstekend je zitbank – die hier wel voorzien op moet zijn – opwarmen. Zo geniet je altijd van een lekker warm achterste.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼