Je eigen pellets maken: 3 dingen die je moet weten!

De explosie van de energieprijzen heeft ook een impact op pellets: de prijs ervan verdrievoudigde in een tijdspanne van anderhalf jaar! Het zet heel wat gebruikers ertoe aan om hun eigen pellets te maken. Maar is dat zo gemakkelijk, en wat moet je weten?

In de eerste plaats moet je weten dat dit geen eenvoudige onderneming is die bovendien ruimte, tijd en vooral een stevige investering noodzakelijk maakt. Zelf pellets maken is daarom niet echt de moeite waard als je maar één pallet van de houtkorrels per jaar gebruikt. Anderzijds kan het wel interessant worden als je van plan bent om ook pellets te produceren voor je vrienden en als je genoeg ruimte hebt…

1. De grondstof vinden!

Voordat je begint, moet je natuurlijk de grondstof vinden, houtzaagsel. Of je vindt het rechtstreeks (proficiat! Maar tegen welke prijs?), of je maakt het zelf van gerecupereerd hout, zoals boomtakken. In het laatste geval zul je ze moeten verhakselen… Vergeet niet dat kachelfabrikanten 100% naaldhout aanbevelen, wat je zoekmogelijkheden beperkt.

2. Beschikken over een grote, droge opslagruimte

Natuurlijk moet het hout droog zijn voordat het verwerkt kan worden: ga uit van een vochtgehalte van minder dan 15%. Zowel het hout als het zaagsel en de pellets moeten daarom droog worden opgeslagen. Heb je daarvoor genoeg ruimte?

3. Welke investering?

Een grote investering is noodzakelijk: als je van plan bent de uitrusting te kopen (huren is mogelijk), reken dan op ongeveer 1.500 euro voor een hakselaar en 3.000 euro voor de pelletmachine. Als je van plan bent een grote hoeveelheid te produceren, zul je moeten investeren in apparatuur met een hoger rendement, met een kost van ongeveer 10.000 euro voor beide machines. Ga ervan uit dat je ruim 2 uur bezig bent om 150 kg pellets te produceren.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼