Zo ga je te werk als je als appartementseigenaar een eigen verwarmingssysteem wil…

In heel wat appartementsgebouwen wordt gewerkt met een gemeenschappelijk verwarmingssysteem (bv. een mazout- of gasketel). Moet je nog mee betalen in de kosten van onderhoud en herstelling van dat systeem als je kiest voor een ‘eigen’ verwarming?

e24

Stel : je wil je appartement voortaan verwarmen met elektrische toestellen veeleer dan nog gebruik te maken van het gemeenschappelijk verwarmingssysteem in het gebouw. Kan de syndicus de kosten van dat gezamenlijk systeem nog (deels) door jou laten betalen?

De statuten tellen

In de statuten van het gebouw wordt aangegeven wie hoeveel bijdraagt in de kosten van de gemene delen van het gebouw. Is er sprake van een gemeenschappelijk verwarmingssysteem, dan worden de kosten van het onderhoud en de eventuele herstellingen veelal verdeeld volgens de verdeelsleutel die in de statuten is voorzien. De kosten van verbruik worden dan weer veelal verdeeld volgens het werkelijk verbruik van iedere kavel.

Eigen systeem

Plaats je een eigen verwarmingssysteem en gebruik je het gemeenschappelijke systeem niet meer dan zal je wellicht geen verbruikskosten meer moeten betalen. Voor de kosten van onderhoud en herstelling van het gezamenlijke systeem blijf je in principe wel nog instaan ook al maak je er geen gebruik meer van.

Hoe oplossen?

Je kan aan de algemene vergadering van mede-eigenaars vragen om de statuten en de daarin voorziene verdeling van de kosten aan te passen en te bepalen dat wie geen gebruik maakt van het gezamenlijke verwarmingssysteem niet meer in de kosten moet bijdragen. Vraag aan de syndicus om dit punt op de agenda van de algemene vergadering te zetten. Weet dat een 4/5 meerderheid binnen de vergadering akkoord zal moeten gaan met je voorstel. Is dat niet het geval dan kan je de beslissing van de algemene vergadering eventueel aanvechten bij de vrederechter.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼