Heeft het plaatsen van radiatorfolie nut?

Reflecterende folie voor radiatoren: het geheim om uw energiebesparing te verhogen?

aluminium radiator

Overweeg je het plaatsen van radiatorfolie? Het lijkt alvast een snelle en eenvoudige manier om op je energiefactuur te besparen. Maar is dat wel zo en wat zijn de aandachtspunten? Wij vertellen je er graag meer over.

Hoe werkt radiatorfolie?

Heel wat radiatoren zijn tegen een buitenmuur gemonteerd. Als deze muren niet goed geïsoleerd zijn, ontsnapt er heel wat warmte. Dit kost je heel wat centen. Met radiatorfolie, een soort van reflecterende folie kan je dit voorkomen. Je plaatst deze folie tegen de achterkant van de radiator of tegen de muur. Deze folie is uit aluminium wat ervoor gaat zorgen dat de warmte reflecteert. Hierdoor komt de warmte weer in de woonkamer terecht.

Hoe monteer je de radiatorfolie?

Je knipt de folie in de gewenste maat. In elke doe-het-zelf-zaak kun je deze folie vinden. Zorg ervoor dat je de meest glanzende kant tegen of in de richting van de radiator kleeft. Tape voldoet voor het vastplakken van de tape. Het monteren op de muur verdient de voorkeur, dit zorgt immers voor een betere isolatie.

De meerwaarde van radiatorfolie

Wil je warmte binnen houden, dan is radiatorfolie de voordeligste oplossing. Bovendien valt het rendement mee. Hoeveel je exact bespaart valt moeilijk te berekenen, maar houd toch maar rekening met enkele tientallen euro’s per jaar. Deze folie valt makkelijk te monteren, waardoor je het ook zelf kan. Het kost ook helemaal niet veel tijd, reken op maximaal twintig minuutjes werk per radiator.

De aandachtspunten

Hoewel radiatorfolie werkt, blijft het een lapmiddel. Het isoleren van de muur zelf is verstandiger. Reken ook niet op wonderen, je gaat er geen honderden euro’s meer besparen. Het is ook belangrijk dat je de folie nauwkeurig plaats, want anders mist het zijn effect.

Zijn er betere alternatieven?

Met radiatorventilatoren onder je verwarming zorg je voor een betere verspreiding van de warmte. Ook het isoleren van de buizen van je verwarming valt aan te bevelen. Met isolatieschuim kun je heel wat warmteverlies voorkomen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼