Wat is het ideale moment om van energiecontract te veranderen?

On le sait, de plus en plus de Belges qui détenaient un contrat d’énergie fixe se retrouvent désormais avec un contrat variable. C’est bien simple, actuellement, 50 % de la population dépend d’un contrat variable en matière d’énergie.

thinking
Jonas Leupe

De huidige situatie mag dan wel beter zijn dan vorig najaar, één ding is zeker: deze tijdelijke verbetering blijft misschien niet duren. Vooral omdat we zeer koude temperaturen gekend hebben, waardoor de prijzen weer zouden kunnen stijgen.

Voortaan nemen variabele contracten immers de voorbije maand of het voorbije kwartaal als referentieperiode. Als de huidige trend aanhoudt, kunnen we logischerwijs verwachten dat de prijzen in de komende weken opnieuw zullen stijgen. Dus op welke manier ga je best om met je gas- en elektriciteitscontract? Is het tijd om te kiezen voor een variabel maand- of kwartaalcontract?

De juiste reflexen

Eerst en vooral is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een contract dat maandelijks varieert en één dat per kwartaal varieert. Volgens de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) wordt een maandelijks variabel tarief elke maand geïndexeerd. Het wordt dus herberekend volgens de ontwikkeling van de markt, wat betekent dat je twaalf keer per jaar een nieuwe prijs krijgt aan het begin van de maand.

En een driemaandelijks variabel tarief? Dat werkt op een vergelijkbare manier, met dat verschil dat je niet twaalf keer, maar wel vier keer per jaar een nieuw tarief krijgt, dus elk kwartaal. Daardoor worden bij elke nieuwe indexering de tarieven bij het variabele kwartaalcontract ‘vastgezet’ voor de komende drie maanden, in tegenstelling tot bij het maandelijks variabele tarief.

Los van dit element, dat doorslaggevend kan zijn, is het nu sowieso een goed moment om prijzen te vergelijken en eventueel te kiezen voor een nieuwe leverancier. Vooral als je onlangs bent overgestapt van een vast naar een variabel contract. Surf daarvoor naar de website van de CREG, en meer specifiek het portaal waar je energieprijzen kan vergelijken. Zo kan je op een geïnformeerde manier aanbiedingen analyseren. En rekening houdend met de verwachting dat de prijzen weer zullen stijgen, kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een contract met een kwartaalherziening in plaats van een maandelijks herzienbaar contract.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼