5 makkelijke tips om de isolatie van je woning te optimaliseren

De meeste Belgen hebben niet het geluk om in een goed geïsoleerd huis, laat staan een passiefhuis te wonen. Maar dat betekent niet dat je niet kan inzetten op enkele makkelijk te realiseren zaken om de isolatie van je woning toch wat op te krikken.

Eduard

Hou je waterleidingen warm!

Om ze tegen vorst te beschermen, maar gewoon ook om warmteverlies te voorkomen, is het aan te raden om niet in muren ingebouwde waterleidingen te isoleren. Hoe? Gewoonweg door daarvoor ontworpen isolerende omhulsels te gebruiken. Die moet je gewoon open spreiden en ze makkelijk om de leidingen te kunnen schuiven. Deze isolerende omhulsels zijn gemaakt van zacht schuim en daardoor geschikt voor zowel rechte leidingen als leidingen met bochten.

Isoleer je warmwaterreservoir

In dezelfde geest is het aan te raden om je warmwaterreservoir goed te isoleren, vooral als dat in een kelder, garage of kelder geplaatst is. Er bestaan isolatiekits voor de meest recente modellen, maar oudere modellen kan je ook gewoon isoleren met rotswol, dat je rond de tank plaatst om het warmteverlies te beperken.

Geef het rendement van je radiatoren een boost

Om het rendement van je radiatoren te verbeteren, bestaat er een eenvoudige oplossing: breng reflecterende panelen aan op de muren erachter. De warmte wordt dan naar de woonruimte gereflecteerd in plaats van door de muur te worden geabsorbeerd. Zo voorkom je dat er warmte verloren gaat in de muren van je huis. Hoe? Zorg gewoon voor een reflecterend paneel ter grootte van de radiator en dubbelzijdig plakband. Plaats het paneel vervolgens achter de radiator, aan de muurzijde. Je ziet ze niet, maar je kan er wel heel wat mee besparen, want je verwarming is nu efficiënter!

Gordijnen als bondgenoot

Hoe onbenullig het ook lijkt, ook je gordijnen kunnen bijdragen aan de isolatie van je huis. In de winter sluit je ze best van zodra het donker wordt om de warmte binnen te houden, maar zodra de zon schijnt, open je ze weer om de zonnewarmte in huis binnen te laten. Je kan ook investeren in dikkere gordijnen die zorgen voor extra isolatie zonder dat je je ramen hoeft te vervangen. Tot slot kan je weinig gebruikte ramen (bijvoorbeeld in de kelder of garage) ook afdekken met een plaat van piepschuim.

Isolerende verf, ken je dat?

Waarom het nuttige niet aan het aangename koppelen wanneer je je muren een ander kleurtje wil geven? Daarbij kan je gebruik maken van isolerende verf. De samenstelling ervan is ontworpen voor een reflecterend effect en werkt in op de warmtegeleiding van materialen. Zo verbetert het de thermische isolatie van je muren.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼